Ένοχος για κατασκοπία υπέρ του Ιράν δήλωσε πρώην υπουργός του Ισραήλ

Ένοχος για κατασκοπία υπέρ του Ιράν δήλωσε πρώην υπουργός του Ισραήλ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένας πρώην υπουργός του Ισραήλ δέχθηκε σήμερα να δηλώσει ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε πως ο Γκόνεν Σεγκέβ αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών άνευ αναστολής.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ της υπεράσπισης και της εισαγγελίας, ο Γκόνεν Σεγκέβ, υπουργός Ενέργειας και Υποδομών μεταξύ του 1995 και του 1996, θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για «κατασκοπεία» και «διαβίβαση πληροφοριών στον εχθρό».

Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί για έγκριση σε δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου δεν είχε καταχωρηθεί ως απόρρητο και δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της δίκης του Γκόνεν Σεγκέβ τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός κατηγορείται ότι έδινε στο Ιράν από το 2012 που κατοικούσε στη Νιγηρία πληροφορίες για τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως και ονόματα υπευθύνων.

Ο Σεγκέβ συνελήφθη τον Μάιο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κρατήθηκε μυστικά έως ότου η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ανακοινώσει την κράτησή του στις 18 Ιουνίου.

Κατηγορείται ότι συνάντησε τις ιρανικές επαφές του πολλές φορές σε διάφορες χώρες και διαβίβασε σε αυτές πληροφορίες για την ασφάλεια και τους ενεργειακούς πόρους του Ισραήλ, διευκρίνισε η Σιν Μπετ στην ανακοίνωση της σύλληψής του.

Ο εκλεγείς με ακροδεξιό κόμμα το 1992 Γκόνεν Σεγκέβ, γιατρός, είχε εγκαταλείψει το κόμμα του για να ψηφίσει υπέρ των συμφωνιών του Όσλο ΙΙ τον Οκτώβριο του 1995, επιτρέποντας στον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να περάσει στο κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας αυτής, η οποία θα οδηγούσε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Υποδομών. Το 2003 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για απόπειρα απάτης.

Έναν χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών άνευ αναστολής για λαθραία διακίνηση της ουσίας έκστασι.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά απειλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM