Γαλλία: Συλλήψεις μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

Γαλλία: Συλλήψεις μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» Facebook Twitter
EPA
0

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Γαλλία εικόνες και βίντεο από τη σύλληψη δεκάδων μαθητών. 

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος» από το βίντεο της χθεσινής σύλληψης 146 νέων, έξω από το λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, όπου σημειώθηκαν επεισόδια. 

Ο ίδιος υπενθύμισε ωστόσο το κλίμα των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν σε αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας.

Συνολικά 146 νέοι συνελήφθησαν χθες μπροστά από το Λύκειο Σεντ Εξιπερί της Μαντ-λα-Ζολί, έπειτα από επεισόδια.

Στις εικόνες, δεκάδες μαθητές λυκείου είναι συγκεντρωμένοι σε έναν κήπο, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.


«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (...) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.


«Τί συνέβη χθες στην Μαντ-λα-Ζολί; Υπήρχαν στοιχεία εκτός λυκείου, άτομα συχνά άνω των 20 ετών, που είχαν συγκεντρώσει κάδους απορριμμάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλείσει το λύκειο, είχαν επιστρατεύσει μαθητές ενίοτε και από άλλα λύκεια, είχαν εισβάλλει σε ένα οίκημα, κλέψει γκαζάκια (...) Διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες επεδίωξαν να τους θέσουν υπό έλεγχο και θέτοντάς τους υπό έλεγχο, τους έβαλαν απέναντι σε έναν τοίχο με τις εικόνες που βλέπουμε», συνέχισε.


«Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο, να εντάξουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους», επέμεινε.


«Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.


Οι εικόνες αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν αγανάκτηση.

Ο δικηγόρος Ζαν-Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην ανώτατη αστυνομική αρχή (IGPN) για αυτή την «σκηνή πολέμου».


Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.


Χθες 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια, διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν.


«Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας", κατέληξε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ