Νίκησαν τα Κίτρινα Γιλέκα - Η κυβέρνηση Μακρόν ακυρώνει τελείως την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα

Νίκησαν τα Κίτρινα Γιλέκα - Η κυβέρνηση Μακρόν ακυρώνει τελείως την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα Facebook Twitter
0

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» νίκησαν καθώς απόψε η κυβέρνηση της Γαλλίας εγκατέλειψε οριστικά τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα αν και προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει για έξι μήνες.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα στους βουλευτές ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019», τόνισε.

Ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε σαφές στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, δεν ανέφερε αν αυτή θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

Το Παρίσι το Σάββατο υπέστη τις χειρότερες ταραχές εδώ και δεκαετίες, με περισσότερους από 130 τραυματίες και 412 συλλήψεις.

Τα καταστήματα στην περίφημη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού λεηλατήθηκαν και πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Η Αψίδα του Θριάμβου βανδαλίστηκε με γκράφιτι και συνολικά τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό υπολογίζει «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» το ύψος των ζημιών, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

Το σοβαρότερο ίσως πλήγμα για την κυβέρνηση ήταν πως το κίνημα έριξε σε ιστορικό χαμηλό τη δημοτικότητα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας-έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match. Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΩΤΙΑ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Διεθνή / Χονγκ Κονγκ: Βίντεο δείχνει τη φωτιά να εξαπλώνεται σε δευτερόλεπτα στους ουρανοξύστες - Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας με την υποψία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας για τη χειρότερη πυρκαγιά εδώ και σχεδόν 80 χρόνια στην πόλη
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM