Οίκος δημοπρασιών απαγόρευσε την πώληση προϊόντων από κέρατο ρινόκερου

Οίκος δημοπρασιών απαγόρευσε την πώληση προϊόντων από κέρατο ρινόκερου Facebook Twitter
0

O διεθνής οίκος δημοπρασιών Bonhams ακύρωσε επερχόμενη δημοπρασία με αντίκες από κέρατο ρινόκερου, μετά από πίεση που δέχθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετέδωσε το CNN. 

Η δημοπρασία θα γινόταν στο Χονγκ Κονγκ την προηγούμενη εβδομάδα και συμπεριλάμβανε πάνω από 20 τεχνουργήματα, σκαλισμένα σε κέρατο ρινόκερου, ανάμεσα στα οποία ένα βάζο, μια φουρκέτα, μια κανάτα αλλά και μια ποικιλία από κούπες. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Μάθιου Γκίρλινγκ δήλωσε στο CNN πως ο Bonhams αναγνωρίζει πως υπάρχουν ευρείες ανησυχίες σχετικά με αυτό το ζήτημα και γι αυτό ακύρωσε τη δημοπρασία. Ο κατάλογός της κατέβηκε από τη σελίδα του. 

Παράλληλα ο Γκίρλινγκ δήλωσε πως ο Bonhams μαζί με τον Christie's θα απαγορεύσει τις πωλήσεις αντικειμένων που προέρχονται από κέρατα ρινόκερου στις δημοπρασίες του. 

Η απόφαση προήλθε μετά από ενστάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WildAid. Σε μια διαδικτυακή καμπάνια η δημοπρασία χαρακτηρίσθηκε ως «ανήθικη» ενώ υποστηρίχθηκε πως η πώληση θα τονώσει τη λαθροθηρία.

H καμπάνια συγκέντρωσε πάνω από 10. 000 υπογραφές και υποστήριξε πως η πώληση «είναι πιθανόν παράνομη», καθώς συμπεριλαμβάνονται κέρατα από ρινόκερους που έχουν σκοτωθεί πρόσφατα και όχι παλιότερα αντικείμενα. 

Ο οίκος δημοπρασιών αντέκρουσε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας πως όλα τα αντικείμενα της δημοπρασίας είναι αντίκες με «γνωστή προέλευση» και όλες τις απαραίτητες άδειες. 

Οίκος δημοπρασιών απαγόρευσε την πώληση προϊόντων από κέρατο ρινόκερου Facebook Twitter

Η χρήση κέρατου ρινόκερου στην κινεζική τέχνη και τη χειροτεχνία είναι διαδεδομένη εδώ και χιλιετίες. Κούπες, όπως αυτές της δημοπρασίας έσωζαν, σύμφωνα με την παράδοση, τους χρήστες τους από δηλητηρίαση. 

Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, αντίκες από κέρατο ρινόκερου μπορούν να πωληθούν αν φέρουν άδεια από την CITES (Convention on International Trade in Endangered Species).

Τέτοια τεχνουργήματα πωλήθηκαν παλιότερα από τον Bonhams, με μια κούπα του 17oυ αιώνα να αγγίζει τα 104.000 δολάρια νωρίτερα φέτος. 

Οργανώσεις όπως η Humane Society International ασκούν τώρα πίεση και στον Sotheby's για να αποσύρει τέτοια αντικείμενα από τις επερχόμενες δημοπρασίες τους. 

Σημειώνεται πως η κατακραυγή έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της Κίνας για την χαλάρωση των νόμων που απαγορεύουν την πώληση προϊόντων τίγρης και ρινόκερου για «ιατρικούς» σκοπούς. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ