Δίαιτα με συνταγή υπουργού στη Γερμανία

Δίαιτα με συνταγή υπουργού στη Γερμανία Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανίδα υπουργός Διατροφής Γιούλια Κλέκνερ θέλει να αντιμετωπίσει σε εθνική κλίμακα την παχυσαρκία. Ταυτόχρονα όμως δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τη βιομηχανία τροφίμων. Πώς μπορούν να συμβαδίσουν αυτοί οι δύο στόχοι;


Για πρωινό γλυκά δημητριακά, στο ενδιάμεσο ένα ντόνατ ή μπρέτσελ και το βράδυ προψημένη πίτσα, έτοιμη από την κατάψυξη. Κάπως έτσι είναι η καθημερινή διατροφή πολλών Γερμανών. Αρκετοί προτιμούν να αγοράζουν έτοιμα μαγειρεμένα τρόφιμα, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν θέλουν να μαγειρέψουν. Πολλά από αυτά τα προϊόντα όμως είναι ανθυγιεινά.

Για αυτό το λόγο η υπουργός Γεωργίας, Διατροφής και Προστασίας του Καταναλωτή Γιούλια Κλέκνερ σχεδιάζει την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής στον κλάδο της διατροφής.

Ο λόγος είναι η ανησυχητική κατάσταση υγείας των Γερμανών. Σχεδόν οι μισές γυναίκες, έξι στους δέκα άνδρες και επτά στα δέκα παιδιά στη Γερμανία είναι υπέρβαρα. Οι συνέπειες είναι αυξημένη πίεση και χοληστερίνη ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους πάσχοντες αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία αφού συνεπάγεται σημαντικά έξοδα.

Η νέα στρατηγική του υπουργείου βάζει στο στόχαστρο τα έτοιμα τρόφιμα και φαγητά, τα οποία αποτελούν το 50% των τροφίμων που καταναλώνουν οι Γερμανοί. Στο μέλλον αυτά θα πρέπει να είναι πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον το σχέδιο προβλέπει να μικρύνουν ορισμένες συσκευασίες. 

Στο στόχαστρο: ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι

Ένα παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά για τα οποία στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα ζάχαρης μέχρι το 2025. Το ίδιο ισχύει και για γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά τύπου corn flakes.

Την ίδια ώρα εξετάζεται αν μπορούν ντόνατς και παρόμοια προϊόντα να τηγανίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να απορροφούν λιγότερο λάδι.

Η μείωση της ποσότητας σε αλάτι αφορά περισσότερο ψωμιά και είδη φούρνου, αλλά και αλλαντικά και κλασικά έτοιμα τρόφιμα κατάψυξης, όπως είναι η πίτσα, που προτιμούν πολλοί Γερμανοί.

Την ίδια ώρα αρκετοί ανησυχούν κατά πόσο τα «νέα προϊόντα» θα διατηρήσουν τη συνηθισμένη γεύση τους. Πάντως στη στρατηγική του υπουργείου επισημαίνεται ότι «οι αλλαγές στις συνταγές πρέπει να οδηγήσουν σε γευστικά αποτελέσματα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές».

Μη δεσμευτικό σχέδιο


Ωστόσο η Γιούλια Κλέκνερ δεν θέλει να επιβάλει απλά νόμους αλλά να συνεργαστεί με τους παραγωγούς και να θέσουν από κοινού στόχους. Στόχος είναι να δεσμευτεί ο κλάδος με δική του πρωτοβουλία και όχι να αναγκαστεί να εφαρμόσει οδηγίες. Αντιπολίτευση και οργανισμοί προστασίας καταναλωτών εκτιμούν ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά δεσμευτικό.


Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει σε καμπάνιες ενημέρωσης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: παιδιά και εφήβους, ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο και πολίτες που ζουν σε κοινωνικά αδύναμες αστικές περιοχές.

Από τη νέα χρονιά θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη σήμανση στις συσκευασίες για τα συστατικά των προϊόντων ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να περιοριστούν οι διαφημίσεις προϊόντων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι που απευθύνονται σε παιδιά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM