Η Γαλλία βάζει «στόχο» τους ξένους φοιτητές- Θα προσφέρει περισσότερα μαθήματα στα αγγλικά

Η Γαλλία βάζει «στόχο» τους ξένους φοιτητές- Θα προσφέρει περισσότερα μαθήματα στα αγγλικά Facebook Twitter
1

Με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της σε ποσοστό άνω του 50% τα επόμενα 10 χρόνια, η Γαλλία θα προσφέρει περισσότερα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα για να τους προσελκύσει.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων που φοιτούν στη χώρα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της γαλλικής επιρροής στο εξωτερικό.

Πατρίδα πανεπιστημίων που μετρούν αιώνες ζωής όπως εκείνο της Σορβόννης στο Παρίσι, η Γαλλία αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για μη αγγλόφωνους φοιτητές, ωστόσο κατατάσσεται πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια κατέγραψε πτώση 8,5% το διάστημα 2011-2016 και η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Κίνα, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Πολλές χώρες καταρτίζουν ήδη στρατηγικές προσέλκυσης φοιτητών παγκοσμίως, συνδέοντας τις σπουδές με την αγορά εργασίας, τον τουρισμό, γεγονός που εξηγεί την επιρροή της Ασίας ή των μοναρχιών του Κόλπου» σημείωσε ο Φιλίπ σε μια ομιλία που εκφώνησε για το θέμα.

«Σε αυτόν τον τομέα... οι παγκόσμιες ισορροπίες της εξουσίας μετατοπίζονται. Για αυτό ακριβώς πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους ξένους φοιτητές».

Βάσει του σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα απλοποιήσει την έκδοση φοιτητικής βίζας, αλλά και θα αυξήσει τα δίδακτρα για τους φοιτητές εκτός της ευρωζώνης προκειμένου να παράσχει καλύτερες εγκαταστάσεις. Εντούτοις, τα δίδακτρα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τη Βρετανία και άλλες γειτονικές χώρες.

Από τον Μάρτιο του 2019, ένας ξένος διπλωματούχος με γαλλικό πτυχίο θα μπορεί να λάβει βίζα διαμονής προκειμένου να αναζητήσει δουλειά ή να ιδρύσει μια επιχείρηση στη Γαλλία.

«Μονίμως μας συγκρίνουν, μας ελέγχουν και κρίνουν βάσει άλλων 10 πιθανών προορισμών. Στην εποχή των social media, κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται μονάχα στη φήμη του» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα ισχύοντα δίδακτρα των περίπου 170 ευρώ τον χρόνο για πτυχίο μπάτσελορ στη Γαλλία ή τα 243 ευρώ για ένα μάστερ, τα ίδια που πληρώνουν και οι Γάλλοι φοιτητές, ερμηνεύτηκε από φοιτητές χωρών όπως της Κίνας ως μια ένδειξη χαμηλής ποιότητας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι φοιτητές εκτός Ευρώπης θα πρέπει να καταβάλουν 2770 ευρώ ετησίως για να πάρουν πτυχίο bachelor και 3770 ευρώ τον χρόνο για μάστερ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα επιδοτεί τα δύο τρίτα του κόστους των σπουδών τους» τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ. «Και τα δίδακτρα θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα 8000 έως 13000 ευρώ που χρεώνουν οι Ολλανδοί ή τις δεκάδες χιλιάδες λίρες που πρέπει να καταβάλουν στη Βρετανία» εξήγησε.

Μέρος των επιπλέον εισοδημάτων θα χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αριθμός των μαθημάτων που θα διδάσκονται στα αγγλικά, ο οποίος αυξήθηκε από το 2004 σε 1.328, θα ενισχυθεί περαιτέρω, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
"Πολλές χώρες καταρτίζουν ήδη στρατηγικές προσέλκυσης φοιτητών παγκοσμίως, συνδέοντας τις σπουδές με την αγορά εργασίας, τον τουρισμό, γεγονός που εξηγεί την επιρροή της Ασίας ή των μοναρχιών του Κόλπου "Ενω οι σωβινστες Γαλλοι μιλανε για πιο πολλα αγγλικα μαθηματα στα πανεπιστημια τους, στην Μπανανια μας ακομα συζηταμε αν τα ιδιωτικα πανεπιστημια εχουν λογο υπαρξης, ενω για προσελκυση ξενων σπουδαστων ουτε λογος... Δε πειραζει ας στελνουμε τα ελληνοπουλα εξω, να φευγει και εγχωριο χρημα αλλα και τα μυαλα που πανε να σπουδασουν...