Washington Post: Η CIA πεπεισμένη πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι

Washington Post: Η CIA πεπεισμένη πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
O πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (EPA)
0

Στο συμπέρασμα πως ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι έχει καταλήξει η CIA. 

Αυτό γράφει η Washington Post, η εφημερίδα στην οποία αρθρογραφούσε το τελευταίο διάστημα ο Κασόγκι. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση του πορίσματος της υπηρεσίας.

Η Post αποκαλύπτει πως ένα από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η CIA για να φτάσει σε αυτό συμπέρασμα ήταν μια τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κασόγκι και τον αδερφό του διαδόχου, τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Χαλέντ Μπιν Σαλμάν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν συμβούλευσε τον Κασόγκι να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα πιστοποιητικά που ήθελε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν έκανε αυτή την κίνηση κατ' απαίτηση του αδελφού του, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον ο πρεσβευτής γνώριζε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δολοφονηθεί.

Ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν αντέδρασε αμέσως, μέσω Twitter, στο δημοσίευμα. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία, που δεν μπορεί να διαδίδεται από ανώνυμες πηγές», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι είχε να έλθει σε επαφή με τον Κασόγκι εδώ και πάνω από έναν χρόνο και καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όποια στοιχεία έχει.

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, η οποία έκανε λόγο για ψεύτικους ισχυρισμούς προσθέτοντας πως «ακούμε διάφορες θεωρίες χωρίς να βλέπουμε τη βάση για αυτές τις υποθέσεις»

Κατά το ρεπορτάζ της Post, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν «μεγάλη σιγουριά» ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση της CIA είναι ορθή.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο μια πηγή που επικαλείται το Reuters  επιβεβαίωσε την πληροφορία της Post και πρόσθεσε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

 

Με πληροφορίες από Reuters, NBC, ΑΠΕ, Washington Post, AFP

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM