Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στην πόλη Τόρρε Πατσέκο, στη νοτιοανατολική Ισπανία, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 68χρονου συνταξιούχου από άτομα βορειοαφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στα ισπανικά ΜΜΕ.
Παρά την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας, ομάδες με ρόπαλα περιφέρονταν στους δρόμους αναζητώντας άτομα με ξένη καταγωγή, όπως αναφέρει η περιφερειακή εφημερίδα La Opinión de Murcia. Το περιστατικό του ξυλοδαρμού καταγράφηκε σε βίντεο και κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας κύμα οργής και αντιδράσεων.
Οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν τραυματισμοί, χωρίς να δώσουν επίσημο αριθμό, ενώ αναφέρθηκε τουλάχιστον μία σύλληψη. Στο μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και είχε ως στόχο να είναι ειρηνική. Ωστόσο, ακραία στοιχεία της ακροδεξιάς παρεισέφρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.
Μία εξτρεμιστική ομάδα με το όνομα Deport Them Now δημοσίευσε κάλεσμα σε κοινωνικά δίκτυα για βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών βορειοαφρικανικής καταγωγής, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.
Την Κυριακή, οι ισπανικές αρχές απηύθυναν έκκληση για ψυχραιμία στους 36.000 κατοίκους της περιοχής. Ο συντηρητικός πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, Φερνάντο Λόπεθ Μίρας, δήλωσε στο X (πρώην Twitter): «Η Τόρρε Πατσέκο πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Κατανοώ την αγανάκτηση, αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία».
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Πέντρο Άνχελ Ρόκα Τερνέλ δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση RTVE: «Καλώ τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να διατηρήσουν την ηρεμία».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Νεολαίας Σίρα Ρέγκο, μέλος της αριστερής συμμαχίας Sumar, καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις κατά μεταναστών και απέδωσε την ευθύνη στην «ακροδεξιά», κατηγορώντας την για υποκίνηση της αναταραχής μέσω πολιτικού φανατισμού.
Το περιστατικό επισημαίνει την αυξανόμενη κοινωνική ένταση στην Ισπανία γύρω από το μεταναστευτικό, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση στα social media.
Με πληροφορίες από Guardian