Ο Γιούνκερ «λυπάται» για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Ο Γιούνκερ «λυπάται» για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση Facebook Twitter
EPA
0

Έμμεση κριτική στη σημερινή απόφαση της Αυστρίας να αποχωρήσει από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση, άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφραζε την «μεγάλη λύπη» του για την απόφαση, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή για λήψη των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία.


Όπως πρόσθεσε, είναι «παραλογισμός» να μην μπορεί η ΕΕ να μιλά με μία φωνή σε ένα τέτοιο «ουσιώδες θέμα».


Στον αντίποδα, την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης χαιρέτισε ιδιαίτερα η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» Αλίς Βάιντελ, ζητώντας να μην επιτραπεί ούτε από την Γερμανία η υπογραφή «αυτού του κατασκευάσματος» (σ.σ. του Συμφώνου του ΟΗΕ), καθώς «αποτελεί έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την χώρα και για ολόκληρη την Ευρώπη».


Κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσημα το «όχι» της κυβέρνησης συνασπισμού στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να το καταγγέλλει ως ένα «αθέμιτο Σύμφωνο», με το οποίο η Αυστρία θα έχανε την κυριαρχία της. 


Ο ίδιος εξήγησε πως η κυβέρνηση τοποθετείται προπάντων κατά συνολικών αξιώσεων από μετανάστες, όπως για κοινωνικές παροχές, και κατά της δυνατότητας «μετατροπής παράνομων μεταναστών σε νόμιμους».


Σε ανάρτησή του στη συνέχεια στο Facebook, ο Στράχε τόνιζε πως : «Η Αυστρία αναλαμβάνει στο θέμα αυτό με αυτοπεποίθηση έναν πρωτοπόρο ρόλο για την αυτοδιάθεση στην Ευρώπη. Το ποιος θα έρχεται στην Αυστρία, θα το καθορίζουμε και στο μέλλον εμείς οι ίδιοι οι Αυστριακοί».


Ο αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Αντρέας Σίντερ καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης ότι ζημιώνει το κύρος της Αυστρίας ως αξιόπιστου εταίρου στην δυτική κοινωνία αξιών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ