Ένας «οικοδεσπότης» της Airbnb μάλλον σπάει παγκόσμιο ρεκόρ καθώς βρέθηκε να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 204 διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη.

 

Το σύνολο των διαθέσιμων κατοικιών του οικοδεσπότη, εκτιμάται πως αποφέρει έσοδα 37.721 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, σύμφωνα με μια οργάνωση δεδομένων που δημιουργήθηκε για να εξετάσει την ισπανική βιομηχανία τουριστικών διαμερισμάτων.

 

Οι 10 μεγαλύτεροι οικοδεσπότες στην ισπανική πόλη διαχειρίζονται συνολικά 996 διαμερίσματα σύμφωνα με την έκθεση του DataHippo.

 

Τα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα της «οικονομία διαμοιρασμού» που προβάλλει η Airbnb και άλλοι παράγοντες της διαδικτυακής διάθεσης διαμερισμάτων.

 

Επίσης αποκαλύπτονται ενώ οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η μαζική άνοδος της Airbnb οδηγεί σε προβλήματα για τους κατοίκους και σε δραματική αύξηση των τιμών.

 

Απαντώντας στα ευρήματα του DataHippo, η Airbnb δήλωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στη Βαρκελώνη είναι απλοί πολίτες και το 76% των οικοδεσποτών έχει μόνο ένα ακίνητο στη λίστα. Μόνο το 4% έχει περισσότερες από 10 καταχωρήσεις».

 

Ο Andreu Castellano, διευθυντής επικοινωνιών της Airbnb, υποστήριξε ότι τα ευρήματα του DataHippo έδειξαν ότι το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης πρέπει να αλλάξει τους κανόνες του.

 

«Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδεσποτών είναι ντόπιοι, πάνω από το 80% των αδειών διαμονής διαχειρίζονται τα μεγάλα ξενοδοχεία και κτηματομεσίτες», ανέφερε ο Castellano. 

 

Πριν από την εισαγωγή του μορατόριουμ τον Απρίλιο του 2014, οι αρχές της Βαρκελώνης χορήγησαν απεριόριστο αριθμό αδειών με κόστος 230 ευρώ, δημιουργώντας αυτό που αρκετοί περιέγραψαν ως χρυσή ευκαιρία. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε απλώς να ενημερώσουν την τοπική αρχή για την αλλαγή χρήσης της περιουσίας τους για να λάβουν άδεια. Αυτές οι ίδιες άδειες έχουν πλέον αξία περίπου 80.000 ευρώ έκαστη.

 

Η Airbnb διαμαρτυρήθηκε  ότι η απαγόρευση νέων αδειών ενθάρρυνε την κερδοσκοπία, έστω και αν αυτό ήταν το αντίθετο από αυτό που οι αρχές ήθελαν να πετύχουν.

 

Στέλεχος της εταιρείας AirDNA, μιας ανεξάρτητης εταιρείας αναλυτών που συλλέγει δεδομένα για βραχυπρόθεσμα ενοίκια σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι τα στοιχεία της DataHippo αποκαλύπτουν μόνο το ήμισυ της ιστορίας.

 

«Αυτές οι πολλαπλές λίστες Airbnb δεν είναι άτομα που κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα, αλλά εταιρείες διαχείρισης ενοικίασης διακοπών (VRMs) που απασχολούν μια ομάδα προσωπικού για τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκουν στους πελάτες τους. Τα VRM συνήθως λαμβάνουν το 10% -30% των εσόδων που πραγματοποιούνται σε έναν ιστότοπο κρατήσεων», υποστηρίζει.

 

Με πληροφορίες από Guardian