Η Ουγγαρία απαγόρευσε στους άστεγους να κοιμούνται στο δρόμο

Η Ουγγαρία απαγόρευσε στους άστεγους να κοιμούνται στο δρόμο Facebook Twitter
3

Ο ύπνος στους δημόσιους χώρους είναι πλέον αντίθετος με τη νομοθεσία στην Ουγγαρία και αυτός σημαίνει πρόβλημα για χιλιάδες αστέγους.

Ο νόμος εισήχθη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη το ονόμασαν «σκληρό» επιμένοντας ότι είναι αντίθετος με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο νόμος ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των αστέγων, καθώς κάνει παράνομη τη διαβίωση στους δρόμους και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης τον Ιούνιο.

Η αλλαγή του νόμου τίθεται σε ισχύ σήμερα, Δευτέρα, και είναι μια ισχυρότερη έκδοση ενός νόμου του 2013 που επέφερε απλά πρόστιμο.

Η κυβέρνηση λέει ότι επιτρέπεται στην αστυνομία να απομακρύνει όσους τον παραβιάζουν και πως είναι για το δημόσιο συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι κοιμούνται στους δρόμους της Ουγγαρίας.

Στόχος του νόμου είναι «να εξασφαλίσει ότι οι άστεγοι δεν θα μένουν στους δρόμους τη νύχτα και ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του δημόσιου χώρου απρόσκοπτα», δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Ιούνιο, η εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Leilani Farha, χαρακτήρισε «σκληρό και ασυμβίβαστο με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» το νόμο.

Υπάρχουν περίπου 11.000 διαθέσιμες θέσεις για τους άστεγους σε κρατικούς ξενώνες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι άστεγοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ