Έκλεισαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου διεξήχθησαν σήμερα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. 

 

Δικαίωμα ψήφου είχαν 3.352.933 ψηφοφόροι και συμμετείχαν 7.497 υποψήφιοι από 58 πολιτικά κόμματα και 36 συνασπισμούς κομμάτων.


Από τις εκλογές θα αναδειχτούν, μετά την καταμέτρηση, τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Β/Ε (ένας Βόσνιος , ένας Κροάτης και ένας Σέρβος), 42 βουλευτές της Βουλής (28 από την Ομοσπονδία Β/Ε και 14 από την Σερβική Δημοκρατία ), 98 βουλευτές της Ομοσπονδίας , 83 βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος και 2 αντιπρόεδροι της Σερβικής Δημοκρατίας.

 

Παράλληλα θα καθοριστούν και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των 10 καντονίων της Ομοσπονδίας.

 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο μέρη, την Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία.

 

Η Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης διαιρείται περαιτέρω σε 10 καντόνια ενώ, αντίθετα, η Σερβική Δημοκρατία είναι ενιαία στη δομή της.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την κεντρική εφορευτική επιτροπή μέχρι τις 3μ.μ είχε ψηφίσει το 37,21 % των ψηφοφόρων.


Μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάλεσαν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Γκόραν Μπρέγκοβιτς ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες στο Σεράγεβο να σκεφτούν καλά σε ποιόν θα δώσουν τη ψήφο τους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ