Η Νότια Αφρική νομιμοποίησε τη χρήση και την καλλιέργεια κάνναβης

Η Νότια Αφρική νομιμοποίησε τη χρήση και την καλλιέργεια κάνναβης Facebook Twitter
EPA/KIM LUDBROOK
0

Το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς από ενήλικες σε ιδιωτικούς χώρους.

Με ομόφωνη απόφαση, οι δικαστές νομιμοποίησαν επίσης την καλλιέργεια κάνναβης για ιδιωτική κατανάλωση.

Όταν το Συνταγματικό δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση - ορόσημο, ακτιβιστές υπέρ της μαριχουάνας άρχισαν να φωνάζουν «το χόρτο είναι πλέον ελεύθερο».

Η κυβέρνηση της χώρας είχε εναντιωθεί στη νομιμοποίηση της κάνναβης, υποστηρίζοντας ότι είναι «επιβλαβής» για την υγεία. Δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη δικαστική απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική.

Στο δικαστήριο είχαν φέρει την υπόθεση τρία άτομα που είχαν αντιμετωπίσει δίωξη για τη χρήση κάνναβης, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση «παρεμβαίνει αδικαιολόγητα στην ιδιωτική σφαίρα».

Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του δικαστηρίου, Raymond Zondo, ανέφερε ότι «δεν θα αποτελεί ποινικό αδίκημα για έναν ενήλικα η χρήση ή η κατοχή κάνναβης ιδιωτικά, για προσωπική του κατανάλωση».

Ωστόσο, θα συνεχίσει να είναι παράνομη η χρήση κάνναβης δημοσίως, καθώς και η πώληση και η προμήθεια κάνναβης.

Ο Jeremy Acton, επικεφαλής του κόμματος Dagga (dagga ονομάζεται η κάνναβη στη Νότια Αφρική), που διεξάγει εκστρατεία υπέρ της χρήσης κάνναβης, ανέφερε ότι η απόφαση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει περισσότερο και να νομιμοποιεί την κατοχή κάνναβης δημοσίως.

Το δικαστήριο έδωσε στο κοινοβούλιο περιθώριο 24 μηνών για να αλλάξει τον νόμο, ώστε να συμμορφωθεί με την απόφασή του.

Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν κάνναβη σε ιδιωτικούς χώρους, θα προστατεύονται από την απόφαση μέχρι την τροποποίηση του νόμου.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο δεν διευκρίνισε την ποσότητα κάνναβης που μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει ή να κατέχει. Όπως ανέφερε, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για αυτό.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, η Ζιμπάμπουε έγινε η δεύτερη χώρα στην Αφρική, μετά το Λεσότο, που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ