Πρόστιμο - μαμούθ στην εγγονή του δικτάτορα Φράνκο

Πρόστιμο - μαμούθ στην εγγονή του δικτάτορα Φράνκο Facebook Twitter
0

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταβάλει στην εφορία 525.063,96 για εισφορές που δεν κατέβαλε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της χαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε αμελήσει να καταβάλει στην εφορία τα νόμιμα έπειτα από την πώληση το 2006 μετοχών, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και με τα χρήματα αγόρασε μία σειρά ακινήτων στην Καντάβρια, δηλώνοντας μάλιστα κέρδη μόλις 57.209 ευρώ, από τα πραγματικά 6,7 εκατ. ευρώ του συνολικού όφελούς της.

Το Τέταρτο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την τελεσίδικη απόφασή του τον περασμένο Μάρτιο, κατέρριψε τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνθέτουν το σκεπτικό της απόφασης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico).

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σαντανδέρ για 1.959.050 ευρώ, ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ. Όπως υποστήριξε η υπεράσπισή της, τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» υποστήριξε πως υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και πως απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με την έδρα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα.

Συνεπώς, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του προστίμου και κατά συνέπεια η Μαρτίνεθ-Μπορδιού θα πρέπει να καταβάλει το ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στους φόρους που ώφειλε να έχει πληρώσει το 2007 και 2008 για την πώληση των μετοχών και την επένδυση σε ακίνητα. Επιπλέον της επεβλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι την κοινή γνώμη και τα αισθήματα των Ισπανών για τη δικτατορία του Φράνκο, για την χαριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να της απονείμει επισήμως τον τίτλο της δουκίσσης του Φράνκο, χωρίς να πληρώσει το σχετικό τίμημα για να τον κληρονομήσει από τη μητέρα της. Ο τίτλος της δουκίσσης του Φράνκο είχε απονεμηθεί στη χήρα του δικτάτορα Κάρμεν Φράνκο Πόλο το 1975, στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά τον θάνατο του δικτάτορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ EFE, El Pais, El Publico, El Mundo

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM