Σύγκρουση στο Eυρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία- Κατά Όρμπαν ψηφίζει η ΝΔ

Σύγκρουση στο Eυρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία- Κατά Όρμπαν ψηφίζει η ΝΔ Facebook Twitter
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν- EPA
1

Σε υψηλούς τόνους από την αρχή κιόλας της τοποθέτησης του κινήθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ 'Όρμπαν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο  Όρμπαν υποστήριξε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ.... η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών», ενώ απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές είπε πως «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Τέλος, κατηγόρησε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι η οποία είχε επιφορτιστεί με την σύνταξη μιας έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία μίλησε για τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ενώ η κυρία Καρολίν Εντστάντλερ, εκπροσωπώντας την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέφυγε να εκφράσει την θέση της, λέγοντας ότι αναμένει την την τοποθέτηση του κ. Όρμπαν.

Η Ευρώπη στη μάχη κατά της Aκροδεξιάς


Αύριο, Τετάρτη, το ευρωκοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου», μια διαδικασία που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρόκειται για το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενεργοποίηση των διατάξεων του οποίου θα συζητήσει η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, με την ΕΕ να καλείται να δράσει για την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία.

Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την συζήτηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη και το αποτέλεσμα φαντάζει αμφίρροπο.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή τα δύο τρίτα όσων ψηφίσουν. 

Υπέρ των κυρώσεων ψηφίζει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM