Τέλος στο «θρίλερ» με τους πρόσφυγες του πλοίου Diciotti

Τέλος στο «θρίλερ» με τους πρόσφυγες του πλοίου Diciotti Facebook Twitter
EPA/ORIETTA SCARDINO
0

Αργά το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Diciotti, μετά τη διάσωσή τους.

Οι ιταλικές αρχές δεν επέτρεπαν την αποβίβασή τους από το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία, επί έξι ημέρες.

Τελικά, οι περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες το βράδυ.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε πως 20 θα γίνουν δεκτοί από την Αλβανία, 20-25 από την Ιρλανδία, ενώ οι υπόλοιποι θα γίνουν δεκτοί σε δομές καθολικών επισκόπων στην Ιταλία. Πρόσθεσε μάλιστα πως η φιλοξενία τους από την Καθολική Εκκλησία δεν θα κοστίσει τίποτα στον Ιταλό φορολογούμενο.

Στο μεταξύ, σε βάρος του Σαλβίνι ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα, σχετικά με τη στάση του στην υπόθεση του πλοίου Diciotti και την άρνησή του να αποβιβαστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες. Oι κατηγορίες φέρεται να είναι στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πρώτη να απειλεί ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης προς την ΕΕ αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες από το πλοίο.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην υπόθεση του Diciotti, ωστόσο απηύθυνε παράλληλα νέα έκκληση να εξευρεθεί πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται», τόνισε και σημείωσε πως αυτό επετεύχθη «χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων».

«Αλλά», συμπλήρωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, «δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση. Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα».

Την Παρασκευή, αντιπρόσωποι 12 κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πιθανές πιο μακροπρόθεσμες λύσεις στην μεταναστευτική κρίση, ιδίως ως προς την ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM