Η οικογένεια του δικτάτορα Φράνκο θα παραλάβει τη σορό του μετά την εκταφή

Η οικογένεια του δικτάτορα Φράνκο θα παραλάβει τη σορό του μετά την εκταφή Facebook Twitter
0

Η οικογένεια του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα παραλάβει τη σορό του μετά την εκταφή που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους, διαβεβαίωσε σήμερα ένας εγγονός του.

«Ασφαλώς θα αναλάβουμε τη σορό του παππού μου, δεν θα τον αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης», είπε στη συντηρητική εφημερίδα La Razon ο Φράνθις Φράνκο, ένα από τα επτά εγγόνια του δικτάτορα που επικράτησε στην Ισπανία από το 1939 μέχρι το 1975.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε την Παρασκευή το διάταγμα για την εκταφή του Φράνκο από τη Βάλιε δε λος Καΐδος («Κοιλάδα των Πεσόντων»), το μνημειώδες σύμπλεγμα που απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη.

Ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων δεσπόζει του μαυσωλείου το οποίο στεγάζει επίσης τις σορούς 27.000 φρανκιστών μαχητών και 10.000 δημοκρατικών. Για τον λόγο αυτόν, ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλλε το μνημείο ως τόπο συμφιλίωσης.

Όμως, το μνημείο θεωρείται επίσης και σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάσθηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους. Εκτός αυτού, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Η οικογένεια του Φράνκο διαφωνούσε κατηγορηματικά με την ενέργεια αυτή και η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι αν συνεχίσει να αρνείται την εκταφή και δεν προτείνει ένα νέο σημείο για τον ενταφιασμό του δικτάτορα, τότε θα αναλάμβανε η ίδια να το κάνει «σε μια αξιοπρεπή τοποθεσία», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος Κάρμεν Κάλβο.

«Νομίζω ότι θα προχωρήσουν δια της βίας στην εκταφή και θα δούμε τότε αν αυτό ήταν νόμιμο», είπε ο εγγονός του δικτάτορα, Φράνθις Φράνκο, προσθέτοντας ότι η οικογένεια δεν σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια γιατί «το να δαπανάς χρήματα απέναντι σε μια κυβέρνηση είναι χάσιμο χρόνου».

Απέρριψε πάντως την πιθανότητα να ταφεί ο παππούς του δίπλα στη σύζυγό του, την Κάρμεν Πόλοκ, που πέθανε το 1988 και έχει ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο, κοντά στη Μαδρίτη. «Δεν υπάρχει ασφάλεια εκεί, δεν γίνεται να ταφεί ο παππούς μου εκεί», τόνισε.

Πέραν της εκταφής του Φράνκο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο την πρόθεσή της να συγκροτήσει μία επιτροπή αλήθειας για την δικτατορία του Φράνκο, απολογισμού των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και του φρανκικού καθεστώτος και ακύρωσης των αποφάσεων των εκτάκτων δικαστηρίων του δικτατορικού καθεστώτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ