Επάγγελμα: Εκτροφέας εντόμων - Η Ελβετία δρομολογεί τις επιδοτήσεις

Επάγγελμα: Εκτροφέας εντόμων - Η Ελβετία δρομολογεί τις επιδοτήσεις Facebook Twitter
EPA
2

Ακρίδες, τριζόνια και αλευροσκούληκα έχουν ήδη επιτραπεί ως τροφές στην Ελβετία. Τώρα, η εκτροφή εντόμων εντάσσεται για πρώτη φορά στις αγροτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) επισημαίνει ότι αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο της νέας αγροτικής πολιτικής που έχει ήδη συντάξει η κυβέρνηση της Βέρνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας στρατηγικής «αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον η σημασία των εντόμων» στο διαιτολόγιό μας, αλλά και στην κτηνοτροφία.


«Χαιρετίζουμε τις σχετικές προτάσεις», δηλώνει στην εφημερίδα της Ζυρίχης ο Ουρς Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ελβετικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων. Για να προσθέσει ότι ασφαλώς είναι προς το συμφέρον των αγροτών να προβλέπουν εγκαίρως μελλοντικές διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς.

Ωστόσο και ο ίδιος ο Σνάιντερ δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμη πόσο έντονη θα είναι η ζήτηση. Θεωρεί πάντως ότι τα έντομα θα αξιοποιηθούν λιγότερο στο διαιτολόγιό μας και περισσότερο ως ζωοοτροφή. Και αυτό γιατί αποτελούν πλούσια, εναλλακτική πηγή πρωτείνης, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει τη σόγια και άλλες ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Απαραίτητη η τροποποίηση της νομοθεσίας


Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, μετά τη διατροφική κρίση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), η νομοθεσία στην Ελβετία δεν επιτρέπει τη χρήση ζωϊκής πρωτείνης στις ζωοτροφές.

Αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν τα έντομα από αυτή την απαγόρευση, μετά από σχετικό αίτημα του ελβετικού Κοινοβουλίου.

Ένας από τους πρώτους εκτροφείς εντόμων στην Ελβετία είναι ο Κρίστιαν Μπερτς από το Λίσταλ της Βασιλείας.

Μιλώντας παλαιότερα στην εφημερίδα TagesWoche, ο Μπερτς ανέφερε ότι τα έντομα όχι μόνο προσφέρουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη, σίδηρο και βιταμίνες σε σχέση με το κρέας, αλλά επιπλέον αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς χρειάζονται μόλις το 10% των ζωοτροφών και το 1% του νερού που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών.

Πρώτα «πειράματα» σε ελβετικά σούπερ-μάρκετ

Απο την πλευρά του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) επισημαίνει ότι η εκτροφή βρώσιμων εντόμων μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποδοτική». Στο Μεξικό οι ακρίδες σωταρισμένες με σκόρδο θεωρούνται εξαιρετικό έδεσμα, ενώ στην Ταϊλάνδη οι εκτροφείς εντόμων ανέρχονται ήδη σε 10.000.

Στην Ελβετία οι καταναλωτές είναι βέβαια πιο επιφυλακτικοί. Πάντως η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Coop έκανε ήδη το πρώτο βήμα και από πέρσι έχει βάλει στο ράφι αλευροσκούληκα σε συσκευασία σνακ.

Σύμφωνα με τη Neue Zürcher Zeitung η επιχείρηση δηλώνει κατ' αρχήν ευχαριστημένη με την ανταπόκριση των καταναλωτών, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι, προς το παρόν, το μεζεδάκι εντόμων απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μου πήρε πολλά χρόνια να ξεπεράσω τη φοβία μου ακόμη και για τα μικρά μυρμηγκάκια και σίγουρα σιχαίνομαι στην ιδέα ότι μ' αγγίζει ένα έντομο, αλλά ίσως καταλήξω μια μέρα να το κολατσίσω. Εδώ έχουμε φάει άλλα κι άλλα αμάσητα.
Στην Ταϊλάνδη, στο "παζάρι εντόμων" οι κριτσανιστοί τηγανητοί μεταξοσκώληκες μύριζαν υπέροχα. Όλος ο κόσμος αγόραζε χωνάκια με μεταξοσκώληκες, πασπαλισμένους με μπόλικο αλάτι και έδειχνε να απολαμβάνει ιδιαίτερα αυτό το σνακ. Ο μόνος λόγος που δεν δοκιμάσαμε, ήταν η βρώμα των σκευών και του περιβάλλοντος χώρου. Οι ίδιοι οι προς τηγάνισμα μεταξοσκώληκες θα πρέπει να ήταν το καθαρότερο πράγμα σε ακτίνα 200 μέτρων...