Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου, σήμερα, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα για τη μεταφορά αγαθών προς τη λωρίδα της Γάζας, σε μια απόπειρα αποκλιμάκωσης των εντάσεων κατά μήκος του φράχτη με τα παλαιστινιακά εδάφη. 

 

Δεκάδες φορτηγά, μεταφέροντας κυρίως καύσιμα, διέσχισαν τον τερματικό σταθμό Κέρεμ Σαλόμ που ήταν, εν πολλοίς, κλειστός από τον Ιούλιο, σε αντίποινα για τις συγκρούσεις κατά μήκος του φράχτη.

 

Από τις 9 Ιουλίου, το Ισραήλ εμποδίζει τη διέλευση της πλειονότητας των προϊόντων στα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν, επί της ουσίας, αποκλεισμένα, καθώς το Ισραήλ άφηνε να περάσουνμόνο τα λεγόμενα «ανθρωπιστικά» προϊόντα: τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό.

 

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες ότι θα άνοιγε «πλήρως» το Κέρεμ Σαλόμ αν παρέμενε η ηρεμία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Εξέφραζε επίσης την πρόθεσή του να επαναφέρει στα εννέα ναυτικά μίλια την αλιευτική ζώνη ανοικτά της Γάζας, στη Μεσόγειο. Η ζώνη αυτή είχε μειωθεί σημαντικά, πάλι σε αντίποινα.

 

Το νέα κύμα έντασης ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, σε μια κινητοποίηση των Παλαιστινίων κατά του δεκαετούς αποκλεισμού και υπέρ του δικαιώματος τους να επιστρέψουν στη γη τους, από τον οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr