Zώα υπό εξαφάνιση πωλούνται για σουβενίρ

Zώα υπό εξαφάνιση πωλούνται για σουβενίρ Facebook Twitter
EPA
0

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα και φυτά απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον και πωλούνται σε όλον τον κόσμο. 

Οι λόγοι ποικίλουν: από την επιθυμία ορισμένων για εξωτικά κατοικίδια και φυτά μέχρι την παρασκευή φαρμάκων και μοναδικά δώρα - σουβενίρ. 


Πέρα από το νόμιμο εμπόριο όμως, το παραεμπόριο ζώων και φυτών απειλεί αναρίθμητα είδη με εξαφάνιση, με τον ετήσιο τζίρο της «μαύρης αγοράς» να ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν περισσότερες τίγρεις σε αιχμαλωσία στις ΗΠΑ (5.000-10.000) από ότι ελεύθερες στη φύση παγκοσμίως (3.900). 

Την περίοδο 2007-2014, η λαθροθηρία ρινόκερων στη νότια Αφρική αυξήθηκε κατά 9250% ενώ το 30% των ασιατικών ελεφάντων ζουν πλέον μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. 

Μέσα σε 25 χρόνια, η τιμή κιλού του ελεφαντόδοντου στην Κίνα αυξήθηκε από τα 4 δολάρια στα 1.720 - αύξηση ενδεικτική της ζήτησης για τέτοιου είδους αναμνηστικά. 

Ανησυχητικοί είναι και οι αριθμοί της σφαγής καρχαριών από ψαράδες για τα πτερύγιά τους με 73 εκατομμύρια καρχαρίες να πέφτουν θύματα του παραεμπορίου, ετησίως. 

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, πέρα από την άμεση απειλή για τα είδη υπό εξαφάνιση, η υπερ-εκμετάλλευση ζώων και φυτών επηρεάζει σε ευρύτερη κλίμακα τα οικοσυστήματα, διαταράσσοντας την κρίσιμη ισορροπία τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ