Μέχρι την Τετάρτη η ανθρωπότητα θα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους για το 2018

Μέχρι την Τετάρτη η ανθρωπότητα θα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους για το 2018 Facebook Twitter
1

Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Global Footprint Network», η οποία υπογραμμίζει πως η μέρα αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς κάθε χρόνο.

Η 1η Αυγούστου είναι η ημερομηνία «κατά την οποία θα έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δέντρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ' όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σ' έναν χρόνο για να τραφούμε, να στεγαστούμε και να μετακινηθούμε και θα έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ' όσον μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση» εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), εταίρου της Global Footprint Network.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, μάλιστα, είναι η πιο πρόωρη που έχει ποτέ καταγραφεί αφότου άρχισε να προσδιορίζεται η «ημέρα της υπέρβασης» στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τότε η ημέρα-μηδέν είχε οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2017 ήταν δύο μέρες αργότερα, δηλαδή, στις 3 Αυγούστου.

Η κίνηση «επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης» εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν, η οποία υπενθυμίζει πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Δυσκολεύουμε την ικανότητα του πλανήτη να αναγεννάται», αντλώντας για παράδειγμα από τα αποθέματα ψαριών».

Η κατάσταση διαφέρει πολύ ανάλογα με τη χώρα. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα» υπογραμμίζει ο Πιέρ Κανέ του WWF.

Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτοί, η «ημέρα της υπέρβασης» θα ερχόταν μεταξύ 9 και 19 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ, η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκεμβρίου.

«Οφείλουμε να περάσουμε από την κραυγή συναγερμού στη δράση», εκτιμά ο Πιέρ Κανέ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα άνοδο των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, έπειτα από τρία χρόνια σταθεροποίησης.

Στην ιστοσελίδα για την «ημέρα της υπέρβασης» παρουσιάζονται διάφορες λύσεις για να ανατραπεί η τάση όπως: επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται χωροταξικά οι πόλεις, ανάπτυξη και προώθηση της πράσινης ενέργειας, μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων και της υπερκατανάλωσης κρέατος, περιορισμός της δημογραφικής επέκτασης.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια