Την προστασία της αστυνομίας για να αποφευχθούν επιθέσεις βίγκαν στις επιχειρήσεις τους ζήτησαν οι κρεοπώλες στην Γαλλία από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. 

 

«Βασιζόμαστε στις υπηρεσίες σας και στη στήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης για να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, η φυσική, ηθική, λεκτική βία που αναγκάζονται να υποστούν οι κρεοπώλες» αναφέρεται σε επιστολή τους με ημερομηνία 22 Ιουνίου, την οποία υπογράφει o Ζαν- Φρανσουά Γκουάρντ, πρόεδρος της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Κρεοπωλών (CFBCT).

 

«Οι 18.000 επαγγελματίες στη Γαλλία ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπερπροβολής του βίγκαν τρόπου ζωής», τονίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος» που ένα μέρος του πληθυσμού «επιθυμεί να επιβάλει στη μεγάλη πλειοψηφία τον τρόπο ζωής του, για να μην πω την ιδεολογία του».

 

Είχαν προηγηθεί αρκετές επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες σε κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία της χώρας. Συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο άγνωστοι έριξαν αίμα σε επτά κρεοπωλεία και βανδάλισαν μερικά ακόμη. 

 

Στα τέλη Μαρτίου μια ακτιβίστρια βίγκαν, που ανήρτησε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης προσβλητικό μήνυμα μετά τον φόνο ενός κρεοπώλη σε σούπερ μάρκετ της Τρεμπς σε μια τζιχαντιστική επίθεση, καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση με αναστολή.

 

«Μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση ποιό θα είναι το επόμενο στάδιο;», διερωτήθηκε η CFBCT, εκτιμώντας ότι «κάποια πρόσωπα ή οργανώσεις» προσπαθούν «να σπείρουν τον τρόμο».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP