Σε λίγες ώρες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να οδηγήσουν - Αλλά υπάρχουν 5 ακόμη εφιαλτικές απαγορεύσεις

Σε λίγες ώρες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να οδηγήσουν - Αλλά υπάρχουν 5 ακόμη εφιαλτικές απαγορεύσεις Facebook Twitter
1

Aπό την Κυριακή, 24 Ιουνίου, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν καθώς μπαίνει τέλος σε μια εξωφρενική απαγόρευση.

Η αλλαγή ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η Σαουδική Αραβία εξέδωσε τις πρώτες άδειες στις γυναίκες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να οδηγήσουν και οι οικογένειες έπρεπε να προσλάβουν ιδιωτικούς οδηγούς για τις γυναίκες.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υπόκεινται στους νόμους περί αρσενικής κηδεμονίας.

Αν και η οδήγηση είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον πέντε τρομερά αυστηροί περιοριστικοί κανόνες που εφαρμόζονται.

Η κηδεμονία των γυναικών σημαίνει πως πολλά βασικά δικαιώματα είναι ακόμη ταμπού.

Για παράδειγμα οι γυναίκες δεν μπορούν να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Επίσης δεν επιτρέπεται να αποκτήσουν διαβατήριο και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς άδεια ή συνοδεία από τον κηδεμόνα.

Αν θελήσουν να παντρευτούν ή στη συνέχεια να πάρουν διαζύγιο, τότε και πάλι θα πρέπει να έχουν άδεια - η απόφαση δεν είναι δική τους.

Στη Σαουδική Αραβία, μια γυναίκα δεν μπορεί να απολαύσει έναν καφέ ή ένα γεύμα με έναν άντρα φίλο της. Τα καταστήματα είναι χωρισμένα σε δύο ζώνες: μια για οικογένειες και μια για τους ελεύθερους άντρες, αλλά οι γυναίκες επιτρέπεται να κάθονται μόνο στην πρώτη.

Τέλος δεν μπορούν να φορέσουν αυτά που θέλουν και ακόμη και στην παραλία πρέπει να έχουν καλυμμένο το σώμα τους.

 
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν ειναι το ιδιο ομως και σε πολιτισμενες χωρες κανουν οι γυναικες βολτες αναμεσα σε τηγανια και κατσαρολες, πλενουν, σιδερωνουν, σκουπιζουν αλλα δε μπορουν να γινουν παππαδες και αλλα ευτραπελα. Το θεμα ειναι να υπαρχει ισοτητα...