Σεισμός

Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος

Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος Facebook Twitter
5

Ενώ η Ελλάδα ετοιμάζει τα δικά της συλλαλητήρια, χθες στα Σκόπια  διοργανώθηκε μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση με αίτημα να μην γίνει αλλαγή του ονόματος.

Την συγκέντρωση διοργάνωσε η αντιπολίτευση και χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE απαίτησαν εκτός από την μη αλλαγή του ονόματος και πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: «Η Μακεδονία θα κερδίσει».

«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος Facebook Twitter
Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος Facebook Twitter

Ο Μίτσκοσκι κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει».

«Το μήνυμα είναι ένα και μόνο ένα: φτάνει, αρκετά. Οι υποσχέσεις του Ζάεφ έχουν γίνει ανέκδοτα. Είπε "όχι συνομιλίες για την ταυτότητα" αλλά είδαμε ότι τελικά αποφάσισε μόνος του. Είπε ότι η αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι αλλαγή ταυτότητας, αλλά το Σύνταγμα είναι το βιβλίο της γέννησής μας. Ο Ζάεφ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα. Το VMRO δεν θα υποστηρίξει αναθεώρηση στο Σύνταγμα για να αλλάξει η ονομασία».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (...) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».

Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος Facebook Twitter
Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της αλλαγής ονόματος Facebook Twitter
Διεθνή
5

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
NEWSROOM
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Λογικά καλά κάνουν και είναι πατριώτες, κι ας μην τους ανήκει η ιστορία αυτού του ονόματος. Υποθέτω πως εκείνοι δε θεωρούνται φασίστες, εθνικιστές, ακροδεξιοί. Εντάξει, πιστεύω πληρώ τα κριτήρια που απαιτούν τα δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Δεν έχω πάει σε κανένα συλλαλητήριο και ούτε θα πάω γιατί δε θεωρώ ότι τέτοια θέματα λύνονται με συγκεντρώσεις, αλλά είναι ενδιαφέρον το ότι οι εδώ "ακραιοι" ζητούν ειρήνη και διατήρηση των συνόρων ενώ οι εκεί "πατριώτες" κοιμούνται και ξυπνουν με το όνειρο της αλλαγής των συνόρων και ό, τι αυτό συνεπάγεται (πόλεμο, θανάτους, βιασμους κλπ). Μπορεί ως χώρα να έχουμε πολλά στραβά, αλλά ευτυχώς ένα τόσο χαμηλό επίπεδο (ακόμα) δεν το έχουμε φτάσει.