Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ο γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν

Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ο γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν Facebook Twitter
0

Ο Πακιστανός γιατρός που βοήθησε τη CIA να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Οσάμ μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατείται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, στο Πακιστάν, σε μία άλλη με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Την μεταφορά του Σαχίλ Αφρίντι αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των σωφρονιστικών υπηρεσιών. Ο Τζαμίλ Αφρίντι, ο αδελφός του γιατρού, επιβεβαίωσε πως τον ενημέρωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι ο Σαχίλ βρίσκεται πλέον σε «πιο ασφαλές μέρος». 

Ο Δρ. Αφρίντι, 50 ετών, είχε οργανώσει μια ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας C, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο μπιν Λάντεν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, βρισκόταν στην πόλη Αμπονταμπάντ.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, στην επιδρομή που πραγματοποίησαν στο σπίτι του στην πόλη αυτή του Πακιστάν.


Η εντυπωσιακή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων θεωρήθηκε "ντροπιαστική" για το Πακιστάν και άφησε βαθιά σημάδια στη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ ενώ περιέπλεξε την υπόθεση του γιατρού.

Ο Αφρίντι συνελήφθη λίγο μετά από τις πακιστανικές αρχές και δικάστηκε με την κατηγορία των διασυνδέσεων με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αρχικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 33 ετών και κατόπιν η ποινή του μειώθηκε στα 23 χρόνια.


Σύμφωνα με τον Ναντίμ, ο πελάτης του περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε απομόνωση, σε ένα μικρό κελί.


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει την αποφυλάκιση του γιατρού.

«Είμαι βέβαιος ότι θα τον απελευθερώσουν. Επειδή δίνουμε μεγάλη (οικονομική) βοήθεια στο Πακιστάν" είχε δηλώσει τότε, προκαλώντας την οργή των πακιστανικών αρχών. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει "ανίδεο" λέγοντας ότι "η κυβέρνηση του Πακιστάν και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ" θα αποφασίσει για την τύχη του Σαχίλ Αφρίντι.


Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ισλαμαμπάντ επιδεινώνονται έκτοτε σταθερά, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Πακιστάν ότι προσφέρει "καταφύγιο" σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ