Απεργία την Πρωτομαγιά

Υπερίσχυσε η ψήφος διαμαρτυρίας στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης μετατρέπεται σε «γρίφο»

Υπερίσχυσε η ψήφος διαμαρτυρίας στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης μετατρέπεται σε «γρίφο» Facebook Twitter
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος «Πέντε Αστέρια»/ EPA
0

Οι προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν και πρώτο κόμμα είναι τα Πέντε Αστέρια με πάνω από το 31%, ενώ πρώτη συμμαχία η κεντροδεξιά, η οποία ξεπερνά το 37%.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος «Πέντε Αστέρια», δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ανοικτό σε συνομιλίες με όλα τα κόμματα μετά την ανάδειξή του ως πρώτης κομματικής δύναμης στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας.

Ο κ. Ντι Μάιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα «Πέντε Αστέρια», που ιδρύθηκαν το 2009 και είδαν την εκλογική τους δύναμη να αυξάνεται λόγω της λαϊκής οργής για τη διαφθορά και τις οικονομικές δυσκολίες, είναι έτοιμα να αναλάβουν με υπευθυνότητα τον ηγετικό τους ρόλο.

Η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, αφού οι «Δημοκρατικοί» δεν φτάνουν ούτε το 20%.

Στο κοινοβούλιο δεν υπάρχει ωστόσο μια δύναμη ή συμμαχία που να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ προέκυψαν και σημαντικές ανατροπές. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «δεν έπεισε τους Ιταλούς». Διότι στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης πρώτο κόμμα πλέον είναι η Λέγκα και όχι η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια. Κανονικά, δηλαδή, από εδώ και στο εξής υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης θα είναι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί: «Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε».

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είχε προσπαθήσει να στηρίξει τον πρώην Καβαλιέρε αλλά ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκα υπερίσχυσε στον πλούσιο ιταλικό Βορρά. Μένει να δούμε τι θα συμβεί σε θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Καθοριστικός από εδώ και πέρα ο ρόλος του Ιταλού προέδρου

Tα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους πετυχαίνουν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δεν έχουν μεν την πλειοψηφία αλλά δεν αποκλείεται να αρχίσουν διάλογο τόσο με την Λέγκα όσο και με την κεντροαριστερά. Bέβαια ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι απέκλεισε ήδη ένα τέτοιο σενάριο δηλώνοντας: «Η Λέγκα δεν θα κάνει περίεργες συμμαχίες. Θα κυβερνήσουμε με την κεντροδεξιά».

Γεγονός είναι πάντως ότι τα Πέντα Αστέρ κατάφεραννα κερδίσουν πολλούς πρώην ψηφοφόρους του Ματέο Ρέντσι, ιδίως στον ιταλικό Νότο. Στην Ιταλία λοιπόν υπερίσχυσε σαφώς η ψήφος διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπιστώσει τώρα αν υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή αν επιβάλλεται επιστροφή στις κάλπες.

Η πρώτη «γενική πρόβα» θα γίνει στις 23 Μαρτίου με τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Και αμέσως μετά (λίγο πριν ή λίγο μετά το καθολικό Πάσχα, που πέφτει την 1η Απριλίου) θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τα διάφορα κόμματα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Μέχρι τότε υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο για να γίνουν και οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις. Και για να εξακριβωθεί κυρίως τι θα θελήσει να κάνει ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, το Δημοκρατικό Κόμμα. Αρχίζοντας από τον γραμματέα του και πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή αν θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος παρά την βαριά ήττα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ