Μπόκο Χαράμ: Κάθειρξη 15 ετών για έναν από τους απαγωγείς των μαθητριών στο Τσιμπόκ το 2014

Μπόκο Χαράμ: Κάθειρξη 15 ετών για έναν από τους απαγωγείς των μαθητριών στο Τσιμπόκ το 2014 Facebook Twitter
EPA
0

Ένας από τους τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών για την συμμετοχή του στην απαγωγή το 2014 περισσότερων από 200 μαθητριών στο Τσιμπόκ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ένα μέλος της Μπόκο Χαράμ που βρισκόταν μεταξύ των απαγωγέων των κοριτσιών στο Τσιμπόκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών» από το δικαστήριο του Καϊντζί, στην κεντρική Νιγηρία, το οποίο άρχισε από χθες να εκδικάζει τις υποθέσεις εκατοντάδων φερόμενων μελών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ο Σαλιχού Ισάχ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 35χρονος Χαρούνα Γιαχάγια που καταδικάστηκε είναι «ανάπηρος», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, έχει ένα χέρι παράλυτο και ένα πόδι παραμορφωμένο και ομολόγησε την ενοχή του, ζητώντας επιείκεια από το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι «εντάχθηκε με τη βία» στην τζιχαντιστική οργάνωση και «δρούσε για λογαριασμό της λόγω της σκληρότητας» της οργάνωσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ωστόσο το δικαστήριο του Καϊντζί έκρινε ότι «είχε την επιλογή να μην πάρει μέρος στις δραστηριότητες της Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε ο Ισάχ και γι'αυτό τον καταδίκασε στη βαριά αυτή ποινή κάθειρξης.

Εκατοντάδες φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ άρχισαν να παρουσιάζονται από χθες, Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, το οποίο εγκαταστάθηκε σε μια στρατιωτική βάση του Καϊντζί, για να αποφανθεί αν θα τους καταδικάσει, θα τους αθωώσει ή θα εισαχθούν σε κέντρα αποκατάστασης.

Τον Απρίλιο του 2014, 219 μαθήτριες ηλικίας 12 ως 17 ετών απήχθησαν ενώ έδιναν εξετάσεις στο σχολείο τους στο Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση.

Η απαγωγή τους συγκλόνισε την κοινή γνώμη παγκοσμίως και δημιουργήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το κίνημα «φέρτε πίσω τα κορίτσια μας».

Έκτοτε 107 κορίτσια έχουν βρεθεί ή ανταλλαγεί έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, πολλές από αυτές παρουσιάστηκαν σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση, στο οποίο αυτές δήλωναν ότι δεν θα γυρίσουν πια και ότι δεν θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν το «χαλιφάτο».

Από το 2009, η σύγκρουση με την Μπόκο Χαράμ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η οργάνωση αυτή έχει απαγάγει επίσης χιλιάδες ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM