Το 1780 ο Pietro είχε στο μενού του μόνο pizza: Η πρώτη, «βασιλική» πίτσα μαργαρίτα ψήθηκε στη Νάπολη

Το 1780 ο Pietro είχε στο μενού του μόνο pizza: Η πρώτη, «βασιλική» πίτσα μαργαρίτα ψήθηκε στη Νάπολη Facebook Twitter
0

Η πιτσαρία «Pizzeria di Pietro e basta così» άνοιξε το 1780 και το όνομα της τα έλεγε όλα: «Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό».
 

Τα επόμενα χρόνια Pietro Colicchio σερβίρει μόνο πίτσα, και θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης. Την σκυτάλη της επιχείρησης ανέλαβε ο Ενρίκο Μπράντι, ο οποίος με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην κόρη του Mαρία, μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο (Raffaele Esposito). 

Το μαγαζί το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης θα δημιουργήσει το δικό του θρύλο που παραδίδεται από γενιά σε γενιά: τη γέννηση της «Pizza Margherita». Πρόκειται για μια πίτσα που είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο δημοφιλής στον κόσμο.

Το 1780 ο Pietro είχε στο μενού του μόνο pizza: Η πρώτη, «βασιλική» πίτσα μαργαρίτα ψήθηκε στη Νάπολη Facebook Twitter


Είναι καλοκαίρι του 1889 και οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Όπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού, ζήτησε να δοκιμάσει «την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα». Έτσι, ένας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο να φέρει τις κλασικές του πίτες.


Ο σεφ φτιάχνει τρία είδη πίτσας. Η πρώτη ήταν «λευκή», με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Αυτή που διάλεξε η βασίλισσα και της έφερε στο μυαλό τα χρώματα της σημαίας της Σαβοΐας πέρασε στην ιστορία με το όνομά της φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά : μοτσαρέλα, βασιλικό και κόκκινη ντομάτα. 


Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη πριν από το 1889. Ονομάστηκε «Μαργαρίτα» λόγω της διάταξης της σε σχήμα μαργαρίτας. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο ξεκίνησε μια μακρόχρονη παράδοση της ναπολιτάνικης γαστρονομίας.

Η πίτσα «Μαργαρίτα» του 21ου αιώνα που βγαίνει από το φούρνο του «Brandi» εξακολουθεί να είναι εξαιρετική, ζουμερή, λαχταριστή, χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό από τα χωριά του Βεζούβιου και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 


Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Culinary Backstreets, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δοκιμάζεις την πιο διάσημη πίτσα του κόσμου μία συνταγή 130 ετών, στο σημείο όπου γεννήθηκε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ