No.1

100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη

100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη Facebook Twitter
0

Οι αρχές του Μπανγκλαντές προετοιμάζουν την επιστροφή 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, στο πρώτο κύμα επαναπατρισμού προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ομπαϊντούλ Κουαντέρ τόνισε ότι ένας κατάλογος 100.000 ονομάτων θα σταλεί σήμερα στις αρχές της Μιανμάρ, με στόχο οι επαναπατρισμοί να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση μια συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.

«Η επόμενη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας θα γίνει στη Μιανμάρ και εκεί θα καθοριστούν οι όροι του επαναπατρισµού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Περισσότεροι από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ «εθνοκάθαρση» και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον έχουν κατηγορήσει για ωμότητες, όπως για ομαδικούς βιασμούς, πυρπολήσεις και φόνους.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια συμφωνία τον Νοέμβριο για τους όρους της διαδικασίας επαναπατρισμού με αφετηρία τις 23 Ιανουαρίου.

Ο Αμπούλ Καλάμ Αζάντ, αρμόδιος της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές του Μπαγκλαντές αποφάσισαν την Πέμπτη να στείλουν στις αντίστοιχες της Μιανμάρ μια λίστα 100.000 ονομάτων προσφυγών.

Όπως τόνισε, οι επαναπατρισμοί θα ξεκινήσουν μόλις ο κατάλογος εγκριθεί από την Μιανμάρ και οι αρχές του Μπανγκλαντές εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των προσφύγων.

Αρκετές οργανώσεις και διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία αν οι Ροχίνγκια δεχτούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς και με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Πολιτεία Ραχίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM