Κορωνοϊός: H Pfizer προβλέπει ότι θα ζητήσει έγκριση του εμβολίου στα μέσα Νοεμβρίου

Κορωνοϊός: H Pfizer προβλέπει ότι θα ζητήσει έγκριση του εμβολίου στα μέσα Νοεμβρίου Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Pfizer προβλέπει ότι θα ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές επείγουσα έγκριση για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, υποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετικά, η Pfizer θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης στις ΗΠΑ λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφάλειας, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου», ανέφερε ο Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές (3/11), κάτι που είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Pfizer ανέφερε ότι ίσως να είναι σε θέση να πει αυτό τον μήνα αν το εμβόλιο που αναπτύσσει είναι αποτελεσματικό, με βάση την κλινική δοκιμή στην οποία συμμετέχουν 40.000 άνθρωποι. Όμως, ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται δεδομένα ασφαλείας, τα οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμα πριν από τον Νοέμβριο.

«Το έχω ξαναπεί, λειτουργούμε με την ταχύτητα της επιστήμης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε στα τέλη Οκτωβρίου αν το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό», ανέφερε ο Μπούρλα.

Η Moderna επίσης έχει αναφέρει ότι στοχεύει να κάνει έως τις 25 Νοεμβρίου αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως να έχει ακόμη και τον Νοέμβριο τα προσωρινά αποτελέσματα για την κλινική δοκιμή που πραγματοποιεί, με 30.000 ανθρώπους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ζήτησε από τις φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν δύο μήνες στην παρακολούθηση για σοβαρές παρενέργειες, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στους εθελοντές.

Η υπηρεσία θα απαιτήσει το εμβόλιο να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, ενώ θα πρέπει να αποδειχθεί η ικανότητα της εταιρείας για παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna ξεκίνησαν τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών στα τέλη Ιουλίου και αμφότερες οι εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή δόσεων. Στοχεύουν να είναι σε θέση να παράσχουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ, έως τα τέλη του χρόνου.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ