TikTok: Αμερικανός δικαστής αναστέλλει την εντολή Τραμπ για απαγόρευση διάθεσης του app

TikTok: Αμερικανός δικαστής αναστέλλει την εντολή Τραμπ για απαγόρευση διάθεσης του app Facebook Twitter
TikTok: Αμερικανός δικαστής εμποδίζει την εντολή Τραμπ για απαγόρευση διάθεσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ
0

Αμερικανός δικαστής εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή της εντολής της κυβέρνησης Τραμπ, που θα απαγόρευε τη διάθεση της κινεζικής εφαρμογής Tik Tok στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση αυτή θα εφαρμόζονταν από τις 23:59 πριν από τα μεσάνυχτα χθες, Κυριακή.

Ωστόσο, ο περιφερειακός δικαστής Καρλ Νίκολς εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση, την οποία και έχει στα χέρια της η ιδιοκτήτρια εταιρία της εφαρμογής ByteDance, που επιτρέπει τη διανομή της TikTok, από τις σελίδες εφαρμογών στις ΗΠΑ.

Η απόφαση όμως, δεν απαγόρευσε «κατά την τρέχουσα περίοδο» επιπρόσθετους περιορισμούς του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου.

Η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο σύμφωνα με την εντολή Τραμπ θα καταργείτο από το App Store της Apple και την αγορά Google Play Android τα μεσάνυχτα.

Οι υπάρχοντες χρήστες με έδρα τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεχίσουν ωστόσο, να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αλλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν ενημερώσεις στο λογισμικό.

Ο δικαστής Καρλ Νίκολς του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια, εξέδωσε την απόφαση την Κυριακή το απόγευμα έχοντας πραγματοποιήσει ακρόαση 90 λεπτών νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Η γνωμοδότηση σφραγίστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκδόθηκε κανένας λόγος για την απόφαση.

Οι υπεύθυνοι της TikTok χαιρέτισαν την παρέμβαση και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο συμφώνησε με τα νομικά μας επιχειρήματα και εξέδωσε διαταγή που εμποδίζει την απαγόρευση της εφαρμογής TikTok», ανέφερε σχετική δήλωση.

Η TikTok είχε υποστηρίξει ότι η μη διάθεση από τα καταστήματα εφαρμογών iOS και Android θα παραβίαζε το Πρώτο και Πέμπτο Άρθρο του συντάγματος των ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι η παρεμπόδιση ορισμένων χρηστών να ενταχθούν στην εφαρμογή παραβιάζει την ελευθερία του λόγου τους.

«Πώς έχει νόημα να επιβάλουμε αυτήν την απαγόρευση των καταστημάτων εφαρμογών απόψε (Κυριακή) όταν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, που μπορεί να το καθιστούν αυτό περιττό;» πρόσθεσε ένα μέλος της νομικής ομάδας της εφαρμογής.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη σειρά τους χαρακτήρισαν την μητρική εταιρεία της εφαρμογής ως «όργανο» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα μετά από μία ακόμα απόφαση απαγόρευσης των ΗΠΑ απέναντι στην επίσης κινεζική εφαρμογή WeChat.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να «κατεβάζουν» τις δύο εφαρμογές, που έχουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Με τους περιορισμούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, επιπλέον απαγορευόταν η μεταφορά κεφαλαίων ή οι πληρωμές μέσω του WeChat στις ΗΠΑ, από χθες Κυριακή.

Επίσης, αναφορικά με την ίδια εφαρμογή, μεταξύ άλλων απαγορευόταν οποιαδήποτε εταιρεία να προσφέρει υπηρεσίες internet hosting και δίκτυα παράδοσης περιεχομένου ή να χρησιμοποιεί τον κώδικα του WeChat σε άλλα λογισμικά ή υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Το μέλλον της εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ είναι ακόμα ασαφές. Προς το παρόν ανήκει σε μια κινεζική εταιρεία, Bytedance, αλλά λειτουργεί ως ξεχωριστή οντότητα για τον Douyin, μια παράλληλη έκδοση που χρησιμοποιείται από τους Κινέζους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η εμπλοκή του Bytedance αποτελεί απαράδεκτη απειλή εθνικής ασφάλειας, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί με μια εντολή για την υποστήριξη της «κακόβουλης συλλογής προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών» του ΚΚΚ.

Το Bytedance το αρνείται, λέγοντας ότι τα δεδομένα χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη δεν υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, αφού απειλήθηκε με απαγόρευση, πριν από μια εβδομάδα, η TikTok δήλωσε ότι είχε έρθει σε συμφωνία που θα επέτρεπε στην εταιρεία βάσεων δεδομένων Oracle και τον γίγαντα λιανικής της Walmart να αναλάβουν ποσοστό 20% σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται TikTok Global.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι δεν θα δεχτεί καμία ρύθμιση, που δεν θα συνεπάγεται τον έλεγχο του Bytedance, στις δύο αμερικανικές εταιρείες.

Η δήλωση του TikTok τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/ΑΠε

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ