Κορωνοϊός: Πώς το καζανάκι της τουαλέτας συμβάλει στην εξάπλωση - Σταγονίδια σε ύψος 1 μ.

Κορωνοϊός: Πώς το καζανάκι της τουαλέτας συμβάλει στην εξάπλωση - Σταγονίδια σε ύψος 1 μ. Facebook Twitter
Απολύμανση σε τουαλέτες τερματικού σταθμού λεωφορείων στην Ταϊλάνδη, 23/03/2020 (ΕΡΑ)
0

Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κορωνοϊό, παράγεται όταν κάποιος τραβά το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.

Τα σταγονίδια φθάνουν σε ύψος έως σχεδόν ενός μέτρου (91 εκατοστά) από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι' αυτό, άλλωστε, είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Physics of Fluids", έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες, αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

Σύμφωνα με το BBC ίχνη του ιού μπορεί να ανιχνευτούν και στα κόπρανα των ασθενών, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές αν μεταδίδεται από εκεί. Επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν δίκτυα αποχέτευσης και συστήματα επεξεργασίας λημμάτων για να διαπιστώσουν αν ενδέχεται να μεταδοθεί ο ιός.

«Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης της Covid-19», σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τους.

Οι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης , πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM