Κορωνοϊός: 50% πιθανότητα επιτυχίας στη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης, λέει ο επικεφαλής

Κορωνοϊός: 50% πιθανότητα επιτυχίας στη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης, λέει ο επικεφαλής Facebook Twitter
EPA
0

Η δοκιμή του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό έχει μόνο 50% πιθανότητες επιτυχίας, δήλωσε ο καθηγητής που είναι επικεφαλής του πρότζεκτ.

Ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης- το οποίο συνεργάζεται με τη φαρμακευτική AstraZeneca για το εμβόλιο- δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η επικείμενη δοκιμή να μην έχει «κανένα αποτέλεσμα», εξαιτίας της χαμηλής μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα. Στη δοκιμή θα μετάσχουν 10.000 εθελοντές.

«Είναι μια κούρσα ενάντια στον ιό που εξαφανίζεται και ενάντια στον χρόνο», είπε ο Χιλ στην Telegraph. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει 50% πιθανότητα να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Το πειραματικό εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, είναι από αυτά που προηγούνται στην παγκόσμια κούρσα που είναι σε εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο, για την προστασία από τον κορωνοϊό. Η ομάδα του Χιλ ξεκίνησε τον Απρίλιο δοκιμές σε άνθρωπο, σε πρώιμο στάδιο, ένα από τα λίγα εμβόλια που έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο.

Αυτή την εβδομάδα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πιθανόν να έχει έτοιμο το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει μια σειρά από συμφωνίες, για την ευρεία και δίκαιη παροχή του εμβολίου σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες συμφωνίες αφορούν την παροχή τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δόσεων, κυρίως στις ΗΠΑ. Ακόμη, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, που ηγείται των προσπαθειών για την εξεύρεση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη Μασαχουσέτη, ανακοίνωσε πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές «ασφαλείας» σε ανθρώπους είχαν υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το ένα τέταρτο των Αμερικανών εμφανίζεται απρόθυμο να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, εκφράζοντας την άποψη ότι το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από την ασθένεια.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM