Κορωνοϊός: Ελπίδα από γιαπωνέζικο φάρμακο - «Ξεκάθαρα αποτελεσματικό»

Κορωνοϊός: Ελπίδα από γιαπωνέζικο φάρμακο - «Ξεκάθαρα αποτελεσματικό» Facebook Twitter
1

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για τα νέα στελέχη της γρίπης είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με κορωνοϊό

Το φάρμακο favipiravir αναπτύχθηκε από μία θυγατρική φαρμακευτική εταιρεία της Fujifilm και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Zhang Xinmin, η δοκιμή του σε 340 ασθενείς στην Γουχάν και την Σεντσέν έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στην θεραπεία και έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας», δήλωσε ο Zhang σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ταχύτερη ανάρρωση

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, βγήκαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες (κατά μέσο όρο) μετά την πρώτη θετική διάγνωση στο SARS-CoV-2. Όσοι δεν έλαβαν την θεραπεία και ανάρρωσαν «φυσιολογικά» χρειάστηκαν 11 ημέρες κατά μέσο όρο για να έχουν το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση. 

Ακτινογραφίες των πνευμόνων ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε το favipiravir, δείχνουν βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος σε ποσοστό 91%. Στην ομάδα ελέγχου, με ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο, το ποσοστό ήταν δραματικά χαμηλότερο - στο 62%. 

Μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές, η αξία της μετοχής της Fujifilm Toyama Chemical εκτοξεύτηκε κατά 14,7% στα 5.207 γεν (43,99€). Παρά την έκταση που έχει λάβει το θέμα, η εταιρεία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο.  

Γιατροί στην Ιαπωνία, που χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ελπίζουν πως θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό του εκάστοτε ασθενούς, μετριάζοντας τις συνέπειες. Ωστόσο πηγή από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας που επικαλείται ο Guardian, άφησε να εννοηθεί ότι το φάρμακο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό στους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα. «Δώσαμε Avigan (σ.σ το χάπι που περιέχει το favipiravir) σε 70 με 80 άτομα αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει το ίδιο καλά όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί». 

Όταν ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πεθάνει, αντίγραφα του ιού δραπετεύουν και μολύνουν άλλα κύτταρα. Κάποια καταλήγουν στους αεραγωγούς των πνευμόνων και σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών, παρουσιάζει μία ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά την 5η με 7η ημέρα. Όπως φαίνεται το favipiravir δεν εγγυάται τα ίδια αποτελέσματα όταν πια υπάρχει εξάπλωση. Το ίδιο εμπόδιο φαίνεται πως παρουσιάζεται και στις μελέτες για τον συνδυασμό ανιτρετροϊκών φαρμάκων lopinavir και ritonavir (που κανονικά χρησιμοποιούνται για τον HIV) σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

Το 2016, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε φροντίσει για προμήθεια favipiravir, ως έκτακτη φαρμακευτική λύση κατά της έξαρσης του ιού Έμπολα στη Γουινέα. Για να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα το Favipiravir σε ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να δοθεί νέα κυβερνητική άδεια - το νωρίτερο μέσα στον Μάιο. «Αν όμως τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας καθυστερήσουν, θα καθυστερήσει και αυτό», σύμφωνα με αξιωματούχο της Υγείας. 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ελπίζω να διαπιστωθεί και επαληθευτεί επιστημονικά πως τα αποτελέσματα είναι αληθή γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει, ανά τον κόσμο, να ανακοινώνουν πολλοί την ανακάλυψη του φαρμάκου κατά του κοροναϊού και της... φαλάκρας!...