Το YouTube μπλόκαρε τα βίντεο με τον Χίτλερ που ανέβασαν καθηγητές ιστορίας

Το YouTube μπλόκαρε τα βίντεο με τον Χίτλερ που ανέβασαν καθηγητές ιστορίας Facebook Twitter
1

Το YouTube μπλόκαρε ορισμένους βρετανούς καθηγητές ιστορίας από την υπηρεσία του για τη μεταφόρτωση αρχειακού υλικού με τον Αδόλφο Χίτλερ, λέγοντας ότι παραβιάζουν νέες κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν την προώθηση της ρητορικής μίσους.

Το YouTube ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απαγορεύει πλέον το υλικό που θα προωθεί την ακροδεξιά και την προώθηση των νεοναζί από την πλατφόρμα το,υ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διάδοση ρητορικής μίσους. Εντούτοις, κατά τη διαδικασία, διαγράφηκαν επίσης βίντεο που στόχο είχαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών σχετικά με τους κινδύνους του φασισμού.

Ο Scott Allsop, ο οποίος είναι κάτοχος του διαδικτυακού σάιτ ιστορικής μελέτης MrAllsopHistory και διδάσκει σε ένα διεθνές σχολείο στη Ρουμανία, είχε στο κανάλι του εκατοντάδες ιστορικά κλιπ για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων και βίντεο με τον Χίτλερ. Το κανάλι διαγράφηκε για παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν την ρητορική μίσους.

Ενώ προηγούμενες γενιές φοιτητών ιστορίας βασίζονταν σε παλιά ντοκιμαντέρ που καταγράφηκαν σε κασέτες VHS και που προβάλλονταν σε τηλεοράσεις, σήμερα το YouTube χρησιμοποιείται ευρέως για να παρουσιάζονται βίντεο με ομιλίες του Χίτλερ. Η υπηρεσία, που ανήκει στην Google, έστειλε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Allsop λέγοντας ότι το κανάλι του είχε αφαιρεθεί για τη μεταφόρτωση περιεχομένου που προωθεί το μίσος ή τη βία. Πολλά από αυτά αποτελούσαν κλιπ από παλιά ντοκιμαντέρ του BBC, τα οποία δεν είναι πλέον εύκολα διαθέσιμα.

Ο Richard Jones-Nerzic, ένας άλλος βρετανός καθηγητής που επηρεάστηκε από την καταστολή, είναι επίσης δυσαρεστημένος από την οριζόντια απαγόρευση. Μερικά από τα βίντεό του έχουν τώρα προειδοποιήσεις ότι οι χρήστες μπορεί να βρουν το υλικό προσβλητικό, ενώ άλλα έχουν αφαιρεθεί εντελώς. Είπε ότι απευθύνει έκκληση κατά της διαγραφής του αρχείου, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν από μόνο του μια «μορφή αρνητισμού ή ακόμη και άρνησης του Ολοκαυτώματος».

Ο Allsop λέει στον Guardian πως ανέκτησε το λογαριασμό του την Πέμπτη μετά από έφεση, αλλά δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με πολλούς άλλους καθηγητές ιστορίας, των οποίων οι λογαριασμοί είχαν επίσης επηρεαστεί από την απαγόρευση. Οι χρήστες που δεν κάνουν σύντομη προσφυγή κατά των αποφάσεων του YouTube ενδέχεται να χάσουν για πάντα το υλικό τους.

Και οι δύο καθηγητές δήλωσαν πάντως πως είναι θετικό το γεγονός πως το YouTube προσπαθεί να μπλοκάρει την ακροδεξιά και τους νεοναζί, αλλά αναφέρουν πως οι ενέργειες του YouTube είναι αδιάκριτες και πως δεν μπορεί να βασίζονται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπων για να επιβάλει τις κατευθυντήριες γραμμές και ενθάρρυνε τα άτομα να παράσχουν περιεχόμενο με σήμανση σε αποσπάσματα που αποστέλλονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι απλά να ανεβάζουν πρωτότυπο υλικό. Είπαν ότι το υλικό του Allsop και του Jones-Nerzic είχε επανέλθει μετά από έφεση.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM