Καρκινογόνος ο τρόπος ζωής στην Αθήνα: «Καμπανάκι» από τους ογκολόγους

Καρκινογόνος ο τρόπος ζωής στην Αθήνα: «Καμπανάκι» από τους ογκολόγους Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου» και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή, επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Γιάννης Μπουκοβίνας.

«Η υγεία είναι, μεν, επιλογή μας, ωστόσο χρειάζεται την υποστήριξη των αρχών», ανέφερε ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Μπουκοβίνας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Επλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή». 

«Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα φέρει σε λίγα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου, θέση που μέχρι τώρα έχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα», επισήμανε ο ιατρός.

Και αυτό γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η άναρχη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η χρήση εθιστικών ουσιών και το στρες δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, που με ποικιλία μηχανισμών «μετατρέπει το σώμα σε ένα καρκινογόνο περιβάλλον», σύμφωνα με τον ίδιο.

Καθιστική ζωή και παχυσαρκία

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στον ρόλο της διατροφής χαρακτηρίζοντας «ωρολογιακή βόμβα της υγείας» την παχυσαρκία.

Όπως τόνισαν, δεν ευθύνεται μόνο η ποσότητα τροφής, αλλά και η ποιότητα, όπως και το ωράριο των γευμάτων μας, ενώ έκανα λόγο για τουλάχιστον 140 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος άσκησης δεν αρκεί για την πρόληψη των σοβαρών νόσων εάν συνοδεύεται από καθιστική ζωή και όχι από άλλη σωματική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις για την φροντίδα του ψυχικού κόσμου μας και των συναισθημάτων μας, με τον κ. Μπουκοβίνα, να υπογραμμίζει ότι «πέντε λεπτά συγκεκαλυμμένης οργής επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα για 6 ώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια