Οι αστρονόμοι που ψάχνουν σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς ανίχνευσαν 15 ισχυρούς, επαναλαμβανόμενους ραδιοφωνικούς παλμούς που προέρχονται από έναν νάνο γαλαξία 3 δις έτη φωτός μακριά από τη Γη.

 

Η πηγή των μυστηριωδών ραδιοσυχνοτήτων είναι άγνωστη. Μερικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από μαύρες τρύπες ή περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία. Μια πιο ακραία πιθανότητα είναι ότι προέρχονται από ραδιοφάρους που βρίσκονται σε εξωγήινα διαστημόπλοια.

 

Τα μηνύματα ελήφθησαν από το πρότζεκτ Breakthrough Listen, μια πρωτοβουλία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βρεθούν ενδείξεις ευφυούς ζωής στο σύμπαν. Το πρότζεκτ ίδρυσαν ο καθηγητής Stephen Hawking και ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Διαδικτύου Yuri Milner.

 

Περίπου 20 γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (FRB=Fast Radio Burst) έχουν ανιχνευθεί κατά το παρελθόν . Επειδή διαρκούν μόνο λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να παρακολουθούν μόνο μια μικρή περιοχή του ουρανού σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, μόνο μία από αυτές τις πηγές έχει παρατηρηθεί να επαναλαμβάνεται.

 

Η πηγή, γνωστή ως FRB 121102, ανακαλύφθηκε το 2012 και βρίσκεται σε έναν νάνο γαλαξία περίπου 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

 

Τώρα, 15 ακόμη σήματα έχουν εντοπιστεί να προέρχονται από την ίδια πηγή και σε υψηλότερη συχνότητα από τα προηγούμενα σήματα, αναφέρει ο Guardian.

 

«Εκτός από την επιβεβαίωση ότι η πηγή είναι ξανά ενεργή κατάσταση, η υψηλή ανάλυση των δεδομένων που αποκτήθηκαν από το όργανο Listen θα επιτρέψει τη μέτρηση αυτών των μυστηριωδών σημάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια από όσο έχουμε καταφέρει ως τώρα», δήλωσε ο διάσημος ερευνητής Vishal Gajjar, ο οποίος ανακάλυψε την δραστηριότητα.

 

Ο Andrew Siemion, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Berkeley SETI και του προγράμματος Breakthrough Listen, δήλωσε: «Είτε οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις αποδειχθούν σήμα της εξωγήινης τεχνολογίας, είτε όχι, το Breakthrough Listen βοηθά να διευρυνθούν τα σύνορα μιας νέας και ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής για την κατανόηση του σύμπαντος γύρω μας»