Η Uber ανακοίνωσε ότι όλα τα οχήματα που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της θα είναι ηλεκτρικά έως το 2040. Μέχρι το 2030 ηλεκτροκίνητα θα είναι τα οχήματα που διαθέτει σε πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης. 

 

Η εταιρεία ανέφερε ότι η κίνηση αποτελεί μέρος της ευθύνης της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Uber ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 800 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους οδηγούς να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα συνεργαστεί με κατασκευάστριες εταιρείες για να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές. Και οι πελάτες θα μπορούν να ζητήσουν ένα ηλεκτρικό ή ένα υβριδικό όχημα. Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε 15 πόλεις του ΗΠΑ και τον Καναδά έναντι ενός δολαρίου και σε περισσότερες από 65 παγκοσμίως έως το τέλος του 2020. 

 

«Δεν είμαστε οι πρώτοι που θέτουμε φιλόδοξους στόχους για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά φιλοδοξούμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους υλοποιήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Dara Khosrowshahi, διευθύνων σύμβουλος της Uber. 

 

Τόσο στην Uber όσο και στη Lyft έχει ασκηθεί κριτική για τον ρόλο τους στο κυκλοφοριακό και στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς έρευνα δείχνει ότι πολλές από τις διαδρομές μπορούν να αντικαθιστούν λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή δημόσιες συγκοινωνίες. Η Lyft δεσμεύθηκε τον Ιούνιο για ηλεκτρικό στόλο έως το 2030, αλλά δεν έκανε αναφέρθηκε σε ενίσχυση των οδηγών. 

 

Η Uber δήλωσε την Τρίτη ότι με ηλεκτρικά οχήματα καλύφθηκε το 0,15% των μιλίων που είχαν πραγματοποιηθεί με οχήματα της πλατφόρμας κατά το διάστημα 2017 - 2019, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. 

 

Σημειώνεται ότι για το Λονδίνο, μετά από σύγκρουση με τις ρυθμιστικές Αρχές, η Uber ανακοίνωσε πως το σύνολο του στόλου της θα αποτελείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2025. Την Τρίτη η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τη Renault και τη Nissan για να επεκτείνει αυτήν την προσπάθεια και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ξεκινώντας από αυτές της Γαλλίας. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, συνεργάζεται με την General Motors.

 

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι οδηγοί θα κερδίσουν περισσότερα ανά διαδρομή αν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα. 

 

Οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί που άσκησαν πιέσεις στην εταιρεία δήλωσαν ικανοποίηση από την ανακοίνωση της Uber. «Τώρα είναι ώρα για των δημάρχων της Ευρώπης να δείξουν ηγετικό ρόλο. Χρειαζόμαστε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης να επιβάλουν ζώνες μηδενικών εκπομπών, λωρίδες ποδηλάτων (...) παρέχοντας επίσης εύκολη πρόσβαση στη φόρτιση στο σπίτι, στην εργασία και οπουδήποτε οι άνθρωποι παρκάρουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο William Todts, εκτελεστικός διευθυντής της Transport & Environment.

 

Με πληροφορίες από BBC