Τι θα τρώνε οι αστροναύτες στο ταξίδι τους για τον Άρη;

Τι θα τρώνε οι αστροναύτες στο ταξίδι τους για τον Άρη; Facebook Twitter
Το Space Culinary Lab ενταγμένο στον χώρο ενός διαστημόπλοιου - Φωτ.: CNN
0

Όταν γίνει το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη, μια από τις βασικές προκλήσεις, λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού, θα είναι οι αστροναύτες να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα.

Το φαγητό είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η NASA πριν στείλει ανθρώπους στο βαθύ διάστημα. Η θρεπτική τροφή που διεγείρει επίσης την όρεξη είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι αστροναύτες υγιείς, και οι επιλογές με κατεψυγμένα αποξηραμένα τρόφιμα δεν θα είναι αρκετές.

Στο πλαίσιο αυτό, η NASA και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία ξεκίνησαν το πρότζεκτ «Deep Space Food Challenge», μια ανοιχτή πρόσκληση σε ειδικούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τεχνολογίες με σκοπό τη διατήρηση της τροφής και της υγείας των αστροναυτών σε μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές.

Ο διαγωνισμός οδήγησε την ομάδα Astra Gastronomy της Nonfiction στην ανάπτυξη του Space Culinary Lab. Πρόκειται για μια «διαστημική κουζίνα» που περιλαμβάνει την καλλιέργεια φυκιών και λαχανικών καθώς και το ψήσιμο κρέατος σε σχάρα.

«Η ιδέα εδώ είναι να δημιουργήσουμε μια διαστημική κουζίνα», δήλωσε ο Phnam Bagley, συνιδρυτής της Nonfiction. «Μπορείτε να ετοιμάσετε το φαγητό που θέλετε όπως το θέλετε», πρόσθεσε. 

Το Space Culinary Lab πέρασε από την πρώτη φάση του Deep Space Food Challenge τον Οκτώβριο του 2021. Παρά το γεγονός ότι δεν επελέγη κατά τη δεύτερη φάση, ο σχεδιασμός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο διάστημα αλλά και σε περιβάλλοντα με έλλειψη πόρων στη Γη, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς και ερήμους.

Το «μαγειρικό εργαστήριο» έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε ο στρογγυλεμένος σχεδιασμός να μπορεί να χωρέσει σε ένα διαστημόπλοιο και να απαιτεί λίγους πόρους διατήρησης.

Στην κουζίνα αυτή θα βρει κανείς ακόμα και μικρές καλλιέργειες που δε χρειάζονται χώμα. Τα ροζ φώτα της κουζίνας παρέχουν το κατάλληλο μήκος κύματος που επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών, και οι χρονικά καθορισμένοι ψεκασμοί εφοδιάζουν τις εκτεθειμένες ρίζες με νερό και θρεπτικά συστατικά.

Τα λαχανικά θα προσφέρουν γεύση και υγιεινά θρεπτικά συστατικά στους αστροναύτες για πολλούς μήνες. Παράλληλα, υπάρχει και η ψυχολογική πλευρά της φροντίδας των φυτών. Οι αστροναύτες που ζουν για έξι μήνες ή περισσότερο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν δηλώσει πώς η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων βελτίωσε τη διάθεσή τους.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM