Τα avatar στη θεραπεία της ψύχωσης μπορούν να βοηθήσουν όσους ακούνε φωνές, σύμφωνα με μελέτη

Τα avatar στη θεραπεία της ψύχωσης μπορεί να βοηθήσει όσους ακούνε φωνές, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Νέα ελπίδα υπάρχει στον ορίζοντα για άτομα με ψύχωση, καθώς ψηφιακά άβαταρ μειώνουν τη συχνότητα των φωνών και το άγχος που προκαλούν, σύμφωνα με έρευνα του King's College London.

Η θεραπεία, που βασίζεται σε μια σειρά καθοδηγούμενων συνεδριών, επιτρέπει στους ασθενείς να συνομιλήσουν με μια ψηφιακή αναπαράσταση της ενοχλητικής φωνής που ακούνε.

Οι φωνές που ακούνε τα άτομα με ψύχωση συχνά είναι κακοποιητικές και επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Φιλίππα Γκάρετι, η θεραπεία με άβαταρ έχει «άμεση και διαρκή επίδραση στη συχνότητα των φωνών», γεγονός που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 345 άτομα από διάφορα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένοι ασθενείς, όπως ο Νικ, ανέφεραν δραματική μείωση των φωνών από 30-40 την ημέρα σε μόλις 4-5. Ο ίδιος δήλωσε πως «αισθάνθηκε ότι ξαναπήρε τον έλεγχο της ζωής του».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, έχει εγκριθεί από τον οργανισμό Nice για εφαρμογή στο NHS, με στόχο τη συλλογή περισσότερων δεδομένων πραγματικού χρόνου για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τα επόμενα τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM