Συναγερμός στη Βρετανία: Δυνητικά θανατηφόρο υπερβακτήριο σε χοιρινά κρέατα των σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στη Βρετανία: Δυνητικά θανατηφόρο υπερβακτήριο σε χοιρινά κρέατα των σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
0

Συναγερμός επικρατεί στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, όπου χοιρινά κρέατα προς πώληση, βρέθηκαν μολυσμένα με ένα δυνητικά θανατηφόρο υπερβακτήριο.

Σε ελέγχους, πάνω από το 10% των δειγμάτων χοιρινού κρέατος που εξετάστηκαν (μεταξύ των οποίων παϊδάκια και κιμάς), ήταν μολυσμένα με βακτήρια που παρουσίαζαν ανθεκτικότητα σε ένα αντιβιοτικό που αποτελεί την τελευταία γραμμή της φαρμακευτικής άμυνας και χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

Ορισμένα από τα μολυσμένα χοιρινά κρέατα πωλούνταν με την ετικέτα "Red Tractor assured", αλλά παρουσιάζονταν ως «βιολογικά», και άλλα είχαν πιστοποιηθεί από την RSPCA.

Το υπερβακτήριο είναι μια παραλλαγή του βακτηρίου του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μολύνσεις σε τραύματα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Έχει γίνει ανθεκτικό απέναντι σε ορισμένα είδη αντιβιοτικών, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια από τα φάρμακα που μπορεί κανονικά να συνταγογραφήσει ένας γιατρός δεν θα έχουν κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη βακτηρίων αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία, και τα ποσοστά τους φαίνεται πως αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα βακτήρια αναπτύσσουν τρόπους για να παρακάμπτουν τα αντιβιοτικά, αλλά μία από τις πιο βασικές αιτίες είναι ότι τα αντιβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κτηνοτροφία για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, ιδίως στις εργοστασιακές φάρμες.

Αυτές οι φάρμες μπορούν να λειτουργήσουν ως εκκολαπτήρια για δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες ανθεκτικές στα φάρμακα για τον άνθρωπο. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά θεωρείται πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Μια έρευνα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα, το 2016, εκτιμούσε ότι τα «υπερβακτήρια» σκοτώνουν τουλάχιστον 700.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έως το 2050, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως, αν δεν ληφθούν μέτρα. 

Οι νέοι έλεγχοι κατέδειξαν πως το υπερβακτήριο του εντερόκοκκου είναι πιο διαδεδομένο στο κρέας του Ηνωμένου Βασιλείου απ' ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Μια κυβερνητική έρευνα του 2018 το εντόπιζε μόλις σε ένα στα 100 είδη χοιρινού κρέατος και πουλερικών που είχαν εξεταστεί. Όμως οι νέες δοκιμές το βρήκαν σε 13 από τα 103 δείγματα και το εντόπισαν επίσης στο βιολογικό κρέας, παρά το γεγονός ότι οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερα αντιβιοτικά στα ζώα τους.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ανησυχητικές αποκαλύψεις υπογραμμίζουν ανάγκη για περισσότερη επιτήρηση.

Ο Τιμ Λανγκ, ομότιμος καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό έλεγχο σε κλάδους της βιομηχανίας κρέατος. Η αγορά οποιουδήποτε τροφίμου είναι μια σχέση εμπιστοσύνης- κανένας καταναλωτής δεν βλεπει με ακτίνες Χ».

Σε απάντηση, εκπρόσωπος της Red Tractor δήλωσε ότι οι πιστοποιημένες χοιροτροφικές μονάδες της υποχρεούνται να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά με υπευθυνότητα, υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ