Το εμπόριο παιδικών παιχνιδιών δεν αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο· υπήρχε ήδη πριν από 4.500 χρόνια στη Συρία, όπως επιβεβαιώνεται από την ανακάλυψη 19 πηλινών κουδουνιστρών, σύμφωνα με δήλωση ερευνήτριας του Εθνικού Μουσείου της Δανίας.
«Αν ήθελε κάποιος να διασκεδάσει το παιδί του, μπορούσε απλώς να του δώσει ένα ξύλινο κουτάλι ή μια πέτρα», αναφέρει η Μέτε Μαρί Χαλντ, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Childhood in the Past και παρουσιάζει την εν λόγω ανακάλυψη.
Ωστόσο, φαίνεται πως ήδη από εκείνη την εποχή υπήρχε και άλλη επιλογή: οι γονείς μπορούσαν να επισκεφτούν την αγορά και να αγοράσουν έτοιμα παιχνίδια, φτιαγμένα από επαγγελματίες τεχνίτες, εξηγεί η Χαλντ.
Η συλλογή των 19 κουδουνιστρών, κατασκευασμένων από άργιλο, βρέθηκε στη Χάμα της Συρίας και χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν τυχαία στις αποθήκες του Εθνικού Μουσείου της Δανίας και αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μεγαλύτερη συλλογή τέτοιου είδους που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι τα εγκλείσματα στον πηλό - δηλαδή τα υλικά που προστίθενται κατά την κατασκευή - είναι πανομοιότυπα με εκείνα που συναντώνται σε επαγγελματικά δοχεία της ίδιας περιόδου. Αυτό, κατά την ίδια, αποδεικνύει ότι οι κουδουνίστρες δεν κατασκευάστηκαν από ερασιτέχνες ή από τους ίδιους τους γονείς, αλλά από έμπειρους τεχνίτες.
Η Χαλντ εκφράζει την ελπίδα ότι η μελέτη αυτή θα παροτρύνει τους αρχαιολόγους να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή τα κεραμικά ευρήματα, ιδιαίτερα τα άκρα και τις λεπτομέρειες των τεμαχίων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα παιδικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα θεωρούνται εσφαλμένα ως λατρευτικά ειδώλια.
«Πολλά από αυτά που θεωρούνται αγαλματίδια θεοτήτων, προορισμένα για ναούς, ίσως τελικά να ήταν παιχνίδια για παιδιά», τονίζει η Χαλντ, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και έχουν έντονα χιουμοριστικά χαρακτηριστικά.
Τα περισσότερα παιχνίδια εντοπίστηκαν σε αποσπασματική μορφή κατά τη διάρκεια ανασκαφών, κάτι που καθιστά τη διάγνωσή τους ιδιαίτερα δύσκολη.
Προκειμένου να διευκολύνουν τον εντοπισμό τέτοιων αντικειμένων στο μέλλον, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν εξειδικευμένο οδηγό αναγνώρισης, σχεδιασμένο ειδικά για τη διάκριση των κουδουνιστρών από άλλα πήλινα τεχνουργήματα.
Με πληροφορίες από AFP