Στο τελευταίο ταξίδι τους στην τάφρο του Ατακάμα, ένα από τα πιο βαθιά σημεία του Ειρηνικού Ωκεανού, μια ομάδα επιστημόνων κατέγραψε εικόνες που σπάνια έχουν τεκμηριωθεί και τρία νέα είδη.

 

Τα τρία νέα είδη των σαλιγκαρόψαρων που ζούσαν σε βάθος 6.400 μέτρων είναι κάτι πρωτόγνωρο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Newcastle, το οποίο ανακοίνωσε τα ευρήματα τη Δευτέρα.

 

Σε βίντεο, τα «σαλιγκάρια της θάλασσας» φαίνονται να είναι μακρά και ζελατινώδη, με ημιδιαφανές δέρμα και αιθέρια κίνηση.

 

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα είδη έχουν ονομαστεί προσωρινά ροζ, μπλε και μοβ σαλιγκαρόψαρα του Ατακάμα και είναι μέρος της οικογένειας Liparidae, δήλωσαν οι επιστήμονες. 

 

«Όπως δείχνει σαφώς το υλικό, υπάρχουν πολλά ασπόνδυλα εκεί, και τα ψάρι-σαλιγκάρι είναι το κορυφαίο αρπακτικό ζώο», δήλωσε ο Thomas Linley, ένας ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής.

 

Τα σκληρότερα μέρη του σώματός τους είναι τα δόντια τους και τα κόκαλα στο εσωτερικό τους αυτί, τα οποία τους προσδίδουν ισορροπία, λένε οι ερευνητές. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους βοηθούν να ζουν στις βαθύτερες περιοχές του ωκεανού.

 

«Η ζελατινώδης δομή τους σημαίνει ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένα για να ζουν υπό ακραίες πιέσεις», δήλωσε ο Linley.

 

Ωστόσο, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να φέρουν ένα από τα νέα είδη στην επιφάνεια. Το δείγμα αυτό διατηρήθηκε, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μελετάται από ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

 

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το συγκεκριμένο ψάρι δεν ταιριάζει με την στερεότυπη εικόνα για το πως μοιάζει με ψάρι που ζει στα βάθη των ωκεανών καθώς δεν έχει μεγάλα δόντια και η εικόνα του διαφέρει πολύ από την τρομακτική όψη που έχουν τα περισσότερα πλάσματα τέτοιων περιοχών.