ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Το Spotify θέλει να προτείνει τραγούδια με βάση τα συναισθήματα του χρήστη

Το Spotify θέλει να προτείνει τραγούδια με βάση τα συναισθήματα του χρήστη Facebook Twitter
Το Spotify θέλει να προτείνει τραγούδια με βάση τα συναισθήματα του χρήστη (Pixabay)
0

Το Spotify διαθέτει πατενταρισμένη τεχνολογία που της επιτρέπει να αναλύσει τη φωνή του χρήστη και να προτείνει τραγούδια με βάση τη «συναισθηματική κατάσταση, το φύλο, την ηλικία ή την προφορά του».

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο κατατέθηκε το 2018 και χορηγήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, θα επιτρέψει στο Spotify να «κάνει παρατηρήσεις» σχετικά με το περιβάλλον και τα συναισθήματα ενός χρήστη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.

Θα μπορούσε στη συνέχεια να παίξει μουσική που αντικατοπτρίζει τη διάθεσή του χρήστη ή ακόμα και το κοινωνικό του περιβάλλον, π.χ αν κάποιος είναι μόνος, ή είναι σε πάρτι με άλλους, σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Είναι σύνηθες για μια εφαρμογή ροής πολυμέσων να περιλαμβάνει λειτουργίες που παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις σε έναν χρήστη», εξηγεί το Spotify.

Ωστόσο, συνέχισε, «η τρέχουσα προσέγγιση για τη διάκριση των προτιμήσεων ενός χρήστη δεν είναι ικανοποιητική, διότι απαιτεί από αυτούς να «εισάγουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, κάτι που είναι κουραστικό» σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τις αγαπημένες του μπάντες.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι η αναγνώριση ομιλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ηλικία και το φύλο, ενώ τα στοιχεία όπως «τονισμός, άγχος, ρυθμός» θα παρέχουν ενδείξεις για το εάν ένας χρήστης ήταν «χαρούμενος, θυμωμένος, λυπημένος ή ουδέτερος» .

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το παραπάνω παράδειγμα κατηγοριών όπως είναι τα συναισθήματα, το φύλο, η ηλικία, και η προφορά είναι απλώς παραδείγματα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές άλλες ταξινομήσεις», ανέφερε το Spotify.

Τα αποτελέσματα θα συνδυαστούν με άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών που παίζει ένας χρήστης στο παρελθόν.

Η τεχνολογία είναι μία από τις πολλές τεχνικές καινοτομίες που έχει κατοχυρώσει η Spotify κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Τον Σεπτέμβριο, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα χαρακτηριστικό που μοιάζει με καραόκε, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να «επικαλύπτουν ένα μουσικό κομμάτι με τα δικά τους φωνητικά».

Και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, απέκτησε άδεια για μια «μηχανή επιλογής περιεχομένου που βασίζεται σε ρυθμούς», που ταιριάζει με το ρυθμό της μουσικής του χρήστη και την ταχύτητα.

Πέρυσι, διεξήγαγε επίσης μια μελέτη για το πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων επηρεάζουν τις μουσικές τους προτιμήσεις.

Η υπηρεσία ροής, η οποία έχει 320 εκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες, έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που θα της επέτρεπε να χρησιμοποιεί τέτοιες πληροφορίες για την προώθηση περιεχομένου - συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, των podcast και της διαφήμισης - που έχει τροποποιηθεί για να προσελκύσει την προσωπικότητα ενός ακροατή.

Ενώ μια τέτοια τεχνολογία παρακολούθησης φαίνεται δυστοπική, οι ερευνητές του Spotify προειδοποίησαν να μην εφαρμοστεί χωρίς να λάβουν δεόντως υπόψη τους, τις ηθικές επιπτώσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ψηφιακή ιστορία κάποιου είναι εξαιρετικά προσωπική και ευαίσθητη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα ή εφαρμογές που παραβιάζουν τα ηθικά πρότυπα χρήσης δεδομένων» αναφέρουν.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM