NEO VIDCAST

Spotify: Μήνυση ύψους 1,6 δις δολαρίων για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων

Spotify: Μήνυση ύψους 1,6 δις δολαρίων για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων Facebook Twitter
0

Η Wixen Music Publishing, η οποία αδειοδοτεί τη μουσική από περίπου 200 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Tom Petty, Neil Young, The Doors, The Beach Boys, Missy Elliott και Janis Joplin, μήνυσε το Spotify για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος χρόνος δεν άνοιξε καλά για το Spotify!

H σουηδική εταιρεία Spotify AB αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις στην πορεία της στην νέα μουσική βιομηχανία, αφού η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων Wixen Music Publishing, η οποία χειρίζεται περισσότερους από 2.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων οι Doors, Janis Joplin, Neil Young, Tom Petty, Stevie Nicks, The Beach Boys, Weezer και The Black Keys κατέθεσε αγωγή ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H αγωγή, η οποία κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, ισχυρίζεται ότι το Spotify χρησιμοποιεί δεκάδες χιλιάδες τραγούδια χωρίς να έχει την άδεια για να το κάνει. Κάποια από αυτά τα τραγούδια περιλαμβάνουν εκατοντάδες κλασικά τραγούδια σαν το "Free Fallin" του Tom Petty ή "Light My Fire" των Doors, για παράδειγμα. 

«Πριν από το λανσάρισμά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Spotify επιχείρησε να πάρει άδεις για πολλές ηχογραφήσεις, δουλεύοντας βασικά με δισκογραφικές εταιρείς, αλλά σε μια προσπάθεια να είναι πρώτο στην αγορά, κατέβαλε ανεπαρκείς προσπάθειες για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες των μουσικών συνθέσεων», αναφέρει η καταγγελία, ενώ προσθέτει επίσης ότι «απέτυχε σε πολλές περιπτώσεις να αδειοδοτήσει τις συνθέσεις που ενσωματώνονται σε κάθε δισκογραφική εγγραφή ή άλμπουμ και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του άρθρου 115 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Το άρθρο 115 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτεί ότι εάν μια εταιρεία αναπαράγει ένα τραγούδι, όπως κάνει κάποιος μέσα από την υπηρεσία streaming του Spotify, μπορεί να το κάνει χωρίς να διαπραγματευτεί τους όρους με τον καλλιτέχνη και τον εκδότη. Το ποσοστό αδειοδότησης ορίζεται από το νόμο. Αλλά απαιτεί, όμως, από την εταιρεία που θέλει να το κάνει, να στείλει μια "ειδοποίηση πρόθεσης" ή απλώς να καταβάλει όλες τις απαιτούμενες πληρωμές για την αναπαραγωγή των τραγουδιών στους εκδότες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα. Η αγωγή που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή αναφέρει ότι το Spotify δεν το έχει κάνει αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, από τη μεριά του το Spotify δήλωσε ότι όταν ασχολείται με δεκάδες εκατομμύρια τραγουδιών, η εύρεση των συγγραφέων και των συν-συγγραφέων μουσικών συνθέσεων είναι ένα σχεδόν αδύνατο έργο. Βέβαια, οι επικριτές της υπηρεσίας καθώς και οι δικηγόροι αντιστέκονται σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι το Spotify δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να πληρώσει τα τέλη που αφορούν αυτές τις ηχογραφήσεις και ότι τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι εκδότες δεν θα έπρεπε να κάνουν έναν τόσο μεγάλο αγώνα για να πληρώνονται για την μουσική τους.

Τech & Science
0

NEO VIDCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM
Ozempic και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Wegovy και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εκατομμύρια άτομα με καρδιακές παθήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να αποφύγουν την νοσηλεία σε νοσοκομείο και να ζήσουν περισσότερο
LIFO NEWSROOM