Σελήνη: Μπήκε σε «sleep mode» το Chandrayaan 3

Σελήνη: Μπήκε σε «sleep mode» το Chandrayaan 3 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ινδία, μετά το τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα της προσελήνωσης του διαστημοπλοίου της, Chandrayaan-3, έθεσε σε λειτουργία αναμονής (sleep mode) το διαστημικό όχημά του, μετά την ολοκλήρωση πειραμάτων διάρκειας δύο εβδομάδων. 

Σύμφωνα με τον διαστημικό οργανισμό της Ινδίας, το διαστημικό όχημα Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 «τέθηκε σε λειτουργία αναμονής», αλλά οι μπαταρίες του είναι φορτισμένες και ο δέκτης του ανοιχτός, σύμφωνα με ανάρτησή του το βράδυ του Σαββάτου. 

«Ελπίζουμε σε μία επιτυχή αφύπνιση μιας νέας σειράς αποστολών!» ανέφερε ο ISRO. «Σε αντίθετη περίπτωση, το διαστημικό όχημα θα παραμείνει για πάντα εκεί, ως ο πρεσβευτής της Ινδίας στη Σελήνη». 

Το Pragyan ταξίδεψε περισσότερα από 100 μέτρα επιβεβαιώνοντας την παρουσία θείου, σιδήρου, οξυγόνου και άλλων στοιχείων στο φεγγάρι, ανέφερε ο ISRO.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την προσεδάφιση του Chandrayaan-3  στο νότιο πόλο της Σελήνης ως «το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα της Ινδίας». Άλλωστε, η Ινδία ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση σε αυτό το επίτευγμα. 

Τώρα η Ινδία ελπίζει για την επιτυχία ενός διαστημικού οχήματος που εκτοξεύθηκε χθες, Σάββατο, για να μελετήσει τον ήλιο, παρατηρώντας τους ηλιακούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στη Γη, που θεωρείται ευρέως ως σέλας.

«Ο δορυφόρος είναι υγιής και σε τροχιά γύρω από τη Γη», ανέφερε σήμερα ο ISRO, καθώς «ετοιμάζεται για το ταξίδι του 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων». 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ