Ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple πουλήθηκε σε δημοπρασία για το αστρονομικό ποσό των 815.000 δολαρίων.

 

Οι Glenn και Shannon Dellimore, συνιδρυτές της εταιρίας καλλυντικών Glamglow, αγόρασαν μέσω ίντερνετ τον υπολογιστή Apple I, που θεωρείται πως είναι το πρώτο μοντέλο του είδους του. "Κέρδισαν" τελικά στη δημοπρασία όταν αποσύρθηκε μια προσφορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που ήταν το αρχικό ποσό εκτίμησης των ειδικών. 

 

Ο υπολογιστής, μια απλή πλακέτα με τσιπάκια, πιστεύεται ότι ήταν πιθανότατα το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εντοπισμό λαθών (debugging) και διαθέτει τις πολύ βασικές λειτουργίες, όπως η επεξεργασία κειμένου . Η συγκόλληση των τσιπ είχε γίνει με το χέρι.

 

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple

 

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple

 

Σε συνέντευξή του στο Fortune, ο ιστορικός και ειδικός σε θέματα της Apple, Corey Cohen, είπε πως ο υπολογιστής χρονολογείται στο καλοκαίρι του 1976 κι αυτό τον κάνει από τις πρώτες συσκευές που έφτιαξε η εταιρία- αν όχι την πρώτη. Στην κασέτα που συνοδεύει το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή αναγνωρίστηκε ο γραφικός χαρακτήρας του Daniel Kottke, του δωδέκατου υπαλλήλου που προσέλαβε η Apple από τότε που πρωτοϊδρύθηκε. Δεδομένου πως ο Kottke εργάστηκε για την εταιρία αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1976, συνειδητοποίησαν πως ο υπολογιστής συγκαταλέγεται στις πρώτες μονάδες της εταιρίας. 

 

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple

 

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple

 

Σύμφωνα με τον Cohen, έχουν απομείνει περίπου 60 με 70 αυθεντικοί υπολογιστές Apple I και αμέτρητα αντίγραφα, τα οποία όμως μόνο εξειδικευμένοι ιστορικοί της Apple μπορούν να αναγνωρίσουν. Μόλις 200 κομμάτια βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το διάστημα 1976-77 και μόνο 175 από αυτά πουλήθηκαν -τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

 

Ο Apple I περιέχει εξαρτήματα που σύμφωνα με τον Cohen μόνο ο Steve Jobs θα μπορούσε να έχει φτιάξει. "Υπάρχουν μερικά περίεργα ειδικά χαρακτηριστικά που μόνο ο Jobs θα μπορούσε να έχει φτιάξει. Δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει κάνει ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος εκείνη την εποχή" σχολιάζει. 

 

 

Οι πλειοδότες του δήλωσαν στο BBC πως θέλουν να μεταφέρουν τον υπολογιστή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εμπνεύσουν τους νέους. "Είναι απίστευτο και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή της Apple, το Άγιο Δισκοπότηρο των υπολογιστών" είπε χαρακτηριστικά ο Glenn Dellimore. Αποκάλυψε δε πως ήταν διατεθειμένος να δώσεις μέχρι και 1.6 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την τόσο σπάνια μονάδα. 

 

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple
Οι πλειοδότες του Apple I, Glenn και Shannon Dellimore.

 

Αν και η τιμή που έπιασε είναι αρκετά υψηλή, δεν είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για έναν υπολογιστή Apple 1, αφού τον Οκτώβριο του 2014, ένας άλλος Apple I πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη έναντι 905.000 δολαρίων.

 

Το 10% των εσόδων θα πάρει στο Ίδρυμα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και του Λεμφώματος, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr