ΠΡΟΧΕΙΡΟ Η καινοτομία δεν δικαιολογεί τις τεμπελιές

ΠΡΟΧΕΙΡΟ Η καινοτομία δεν δικαιολογεί τις τεμπελιές Facebook Twitter
Η καινούργια συσκευή ολογραφικής απεικόνισης της Microsoft, HoloLens.
0

Την Τετάρτη το βράδυ η Microsoft –ναι, η γνωστή εταιρεία που δημιούργησε ο Bill Gates πριν γίνει ο πλουσιότερος (φιλ)άνθρωπος του κόσμου– έδειξε ότι είναι έτοιμη για τολμηρά άλματα προς το μέλλον, υιοθετώντας πολιτικές και λανσάροντας προϊόντα που ούτε θα διανοούνταν πριν από μερικά χρόνια. Όταν, δηλαδή, ακόμα βρισκόταν στο τιμόνι της ο παλαιολιθικός της CEO Steve Balmer και όταν η Apple επανεφεύρισκε για πολλοστή φορά τον εαυτό της και πλασαριζόταν ως η πιο καινοτόμος εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου.

Οι εποχές όμως αλλάζουν. Η Apple τα τελευταία δύο χρόνια, με εξαίρεση τον πανάκριβο κυλινδρικό υπολογιστή της Mac Pro και το επερχόμενο Apple Watch, δεν έχει κάνει κάποια καινοτομία, ούτε κάποιο τολμηρό βήμα προς μια ανερχόμενη τεχνολογία. Δεν έχει πάρει ρίσκο για ένα gadget που θα ορίσει μια νέα προϊοντική κατηγορία, όπως έκανε με το iPad. Αντιθέτως, δείχνει να επαναπαύεται στα προϊόντα που την έφεραν εκεί που είναι σήμερα, ως το πιο πολύτιμο brand του κόσμου, βελτιώνοντάς τα λίγο-λίγο, χρόνο με τον χρόνο, παίζοντας εκ του ασφαλούς. Με άλλα λόγια, έχει γίνει «ακόλουθος» και όχι πιονιέρος.

Τόσο η Google όσο και η Microsoft δείχνουν να είναι έτοιμες να επενδύσουν σε ιδέες με όραμα, όπως η καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών σαν τον καρκίνο.

Αντίθετα, τόσο η Google όσο και η Microsoft, που μαζί με την Apple θεωρούνται οι τρεις «ιερές αγελάδες» της τεχνολογίας, δείχνουν να είναι έτοιμες να επενδύσουν μέρος του πακτωλού χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει σε ρηξικέλευθα, μεγαλόπνοα σχέδια προϊόντων και υπηρεσιών που ενέχουν σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο μιας αποτυχίας, τα λεγόμενα «moonshots».

Μιλάμε για ιδέες με όραμα, όπως η καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών σαν τον καρκίνο, τα φορετά gadgets (π.χ. οι έξυπνοι φακοί επαφής) ή η πρόσφατη επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία SpaceX του οραματιστή δισεκατομμυριούχου Elon Musk, που δείχνουν μια εταιρεία, την Google συγκεκριμένα, να επιθυμεί διακαώς το καινούργιο.

Παράλληλα με τη χθεσινή της παρουσίαση, η Microsoft, υιοθετώντας το μοντέλο της Apple, αποφάσισε να αναβαθμίσει δωρεάν το λειτουργικό της Windows 10 στους χρήστες της, όταν θα κυκλοφορήσει, ενώ παράλληλα έδειξε την καινούργια συσκευή ολογραφικής απεικόνισης Microsoft, HoloLens, δείχνοντας έτοιμη να ανοίξει καινούργιους δρόμους στην πεπαλαιωμένη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Κινήσεις που δείχνουν μια εταιρεία σε επαφή με τις εξελίξεις, μια εταιρεία με τόλμη που αποποιείται έννοιες όπως «κληρονομιά» και «παράδοση» και αποπνέει ελπίδα, δηλαδή την πεμπτουσία της τεχνολογίας και την κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Κινήσεις που ίσως αποκαταστήσουν τη διαρραγείσα σχέση με το κοινό της, ώστε να τη δει και πάλι ως οδηγό των εξελίξεων.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρέας Μέρσιν: «Είναι σίγουρο ότι μάς κατασκοπεύουν απ’ τη μυρωδιά μας»

Τεχνητή Νοημοσύνη / Ανδρέας Μέρσιν: «Είναι σίγουρο ότι μας κατασκοπεύουν απ’ τη μυρωδιά μας»

Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες–ερευνητές του ΜΙΤ μιλά στη LiFO για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, την ανίχνευση του καρκίνου με την «ηλεκτρονική μύτη» αλλά και το πώς με την ομάδα του δημιουργούν υγιεινές και βιώσιμες λύσεις για τρόφιμα και στέγαση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Τech & Science / Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι δύο ισχυροί της τεχνολογίας κάνουν λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνη φάση για την ανθρωπότητα και ζητούν άμεσο τερματισμό των πειραμάτων – Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούν
NEWSROOM
Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Τech & Science / Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησε τη φωτοσύνθεση στα πολύ πρώιμα στάδια της διαδικασίας, σε χρονική κλίμακα ενός εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ