Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; - Νέα έρευνα καταρρίπτει τον «κανόνα» του 8ώρου

Τελικά πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; - Νέα έρευνα καταρρίπτει τον «μύθο» του 8ώρου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η «αναβολή» στο πρωινό ξυπνητήρι είναι για πολλούς ανθρώπους μέρος της καθημερινότητας καθώς δεν αντέχουν να σηκωθούν από το κρεβάτι επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά. Πόσο όμως είναι αυτό το «αρκετά» με βάση τους επιστήμονες;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η ιδανική διάρκεια ύπνου δεν είναι οι οκτώ ώρες για τουλάχιστον τα άτομα άνω των 38 ετών. 

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου σχεδόν 500.000 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών και διαπίστωσαν ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου μπορεί να είναι οι επτά ώρες αν και παραδοσιακά μέχρι τώρα θεωρούνταν οι οκτώ. 

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σχετικά με τις γνωστικές τους ικανότητες και ρωτήθηκαν για τα πρότυπα ύπνου, την ευεξία και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης απεικονίσεις εγκεφάλων και γενετικά δεδομένα για τουλάχιστον 40.000 από τους συμμετέχοντες ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτούς.  

Εκτός των προαναφερθέντων διαπίστωσαν ότι τόσο ο υπερβολικός όσο και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν και οι δύο επιζήμια επίδραση, προκαλώντας προβλήματα ψυχικής υγείας και «χειρότερες γνωστικές επιδόσεις».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το να είναι κάποιος «συνεπής» στον ύπνο του είναι κομβικής σημασίας. Ως εκ τούτου, το να κοιμόμαστε τη μία ημέρα έξι ώρες και την επόμενη εννέα δε βοηθά καθώς θα συνεχίσει να υπάρχει το αίσθημα κούρασης το πρωί.

Με πληροφορίες από Huffington Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM