Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; - Νέα έρευνα καταρρίπτει τον «κανόνα» του 8ώρου

Τελικά πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; - Νέα έρευνα καταρρίπτει τον «μύθο» του 8ώρου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η «αναβολή» στο πρωινό ξυπνητήρι είναι για πολλούς ανθρώπους μέρος της καθημερινότητας καθώς δεν αντέχουν να σηκωθούν από το κρεβάτι επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά. Πόσο όμως είναι αυτό το «αρκετά» με βάση τους επιστήμονες;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η ιδανική διάρκεια ύπνου δεν είναι οι οκτώ ώρες για τουλάχιστον τα άτομα άνω των 38 ετών. 

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου σχεδόν 500.000 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών και διαπίστωσαν ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου μπορεί να είναι οι επτά ώρες αν και παραδοσιακά μέχρι τώρα θεωρούνταν οι οκτώ. 

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σχετικά με τις γνωστικές τους ικανότητες και ρωτήθηκαν για τα πρότυπα ύπνου, την ευεξία και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης απεικονίσεις εγκεφάλων και γενετικά δεδομένα για τουλάχιστον 40.000 από τους συμμετέχοντες ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτούς.  

Εκτός των προαναφερθέντων διαπίστωσαν ότι τόσο ο υπερβολικός όσο και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν και οι δύο επιζήμια επίδραση, προκαλώντας προβλήματα ψυχικής υγείας και «χειρότερες γνωστικές επιδόσεις».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το να είναι κάποιος «συνεπής» στον ύπνο του είναι κομβικής σημασίας. Ως εκ τούτου, το να κοιμόμαστε τη μία ημέρα έξι ώρες και την επόμενη εννέα δε βοηθά καθώς θα συνεχίσει να υπάρχει το αίσθημα κούρασης το πρωί.

Με πληροφορίες από Huffington Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM