Πώς το νερό σβήνει τη φωτιά; Και γιατί δεν τη σβήνει πάντα; Η επιστήμη απαντά

Νερό φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε ότι το νερό έχει την ικανότητα να σβήνει τη φωτιά. Όμως πώς «λειτουργεί» η όλη διαδικασία και τι ισχύει για την κατάσβεση σε κλειστούς χώρους και την ύπαιθρο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό δεν δρα άμεσα εναντίον της ίδιας της πυρκαγιάς. Η φωτιά απαιτεί τρία πράγματα για να συνεχίσει να υπάρχει: καύσιμη ύλη, οξυγόνο και μια πηγή θερμότητας. Αντί να καταπολεμήσει άμεσα τη φωτιά, το νερό δυσκολεύει την καύσιμη ύλη (είτε πρόκειται για ξύλο, θάμνους ή ένα κτίριο) να συνεχίσει να καίγεται, δήλωσε ο Μάικλ Γκόλνερ, ειδικός σε θέματα καύσης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Όταν το ξύλο καίγεται, προσθέτει ο Γκόλνερ, η θερμότητα της φωτιάς εξατμίζει τις ουσίες του ξύλου και τις μετατρέπει σε αέριο, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί τη φωτιά.

Αν όμως περιλούσετε το ξύλο με νερό, η φωτιά πρέπει να έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία για να μπορέσει να εξατμίσει το νερό. Στο πλαίσιο αυτό, το να ρίξετε στην πιθανή καύσιμη ύλη νερό κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο περιορισμού της. 

Το εξατμιζόμενο νερό είναι επίσης μια στρατηγική πυρόσβεσης για ειδικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια αίθουσα με υπολογιστές που φλέγεται. Στην προκειμένη περίπτωση το να πέσει νερό σε όλες αυτές τις συσκευές δεν είναι το ιδανικότερο σενάριο. Έτσι, σε αυτή την τακτική πυρόσβεσης,  σταγονίδια τόσο μικρά που μοιάζουν με ατμό ψεκάζονται στο χώρο.

«Μπορείς να βάλεις τόσους υδρατμούς εκεί μέσα που εκτοπίζουν το οξυγόνο και ψύχουν τη φλόγα», αναφέρει ο Γκόλνερ.

Ωστόσο, στις πυρκαγιές που σημειώνονται στην ύπαιθρο τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Σίγουρα το νερό αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο κατάσβεσης. Ωστόσο, ο ρόλος του σε αυτές φωτιές, τις περισσότερες φορές είναι να επιβραδύνει και να περιορίσει το πύρινο μέτωπο, παρά να το σβήσει πλήρως. 

«Οι ρίψεις νερού μπορεί να κερδίσουν λίγο χρόνο για να λειτουργήσουν άλλες μέθοδοι πυρόσβεσης», τονίζει ο Γκόλνερ. «Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο έδαφος, που απομακρύνουν με φυσικό τρόπο την καύσιμη ύλη και την πνίγουν με χώμα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει όταν οι φλόγες έχουν ύψος 15 μέτρα», προσθέτει.

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM